Zašto je doručak važan

Zašto je doručak važan

Zašto je doručak važan – 1

Doručak pokreće vaš metabolizam, pomažući vam sagorijevanju kalorija tijekom dana. Takođe vam daje energiju potrebnu za obavljanje stvari i pomaže vam da se usredsredite na posao ili u školu. To je samo nekoliko razloga zašto je doručak važan obrok u danu. Mnoga istraživanja povezuju doručak s dobrim zdravljem, uključujući bolje pamćenje i koncentraciju, niži nivo “lošeg” holesterola i manje šanse za dijabetes, bolesti srca i prekomjernu težinu. Međutim, teško je znati da li doručak uzrokuje ove zdrave navike ili ljudi koji ga jedu imaju zdraviji način života. Ali ovo je jasno: preskakanje jutarnjeg obroka može odbaciti ritam vašeg tijela u postu i jelu. Kad se probudite, šećer u krvi koji je vašem tijelu potreban da bi mišići i mozak radili na najbolji mogući način obično je nizak. Doručak pomaže u nadoknadi. Ako vaše tijelo gorivo ne dobiva iz hrane, možda ćete se osjećati kao da ste potrošili energiju, a i veća je vjerojatnost da ćete se prejesti kasnije tijekom dana. Doručak vam također pruža priliku da unesete neke vitamine i hranjive sastojke iz zdrave hrane poput mliječnih proizvoda, žitarica i voća. Ako ga ne jedete, vjerojatno nećete dobiti sve hranjive sastojke potrebne vašem tijelu. Mnogi ljudi preskaču jutarnji obrok jer žure da izađu na vrata. To je greška. Hrana u vašem sistemu treba vam mnogo prije ručka. Ako ne jedete prvo, kasnije ćete možda postati toliko gladni da grickate hranu bogatu masnoćama i šećerom. Može li jutarnji obrok biti dobar za vaš struk? Neke studije kažu da. Istraživači su otkrili da su ljudi koji doručkuju u prosjeku mršaviji od onih koji to ne čine. To bi moglo biti zato što ujutro jedenje hrane s proteinima i vlaknima održava apetit pod kontrolom ostatak dana. Ali ne garantira da ćete se uklopiti u te uske traperice. Nedavno istraživanje uspoređivalo je gubitak kilograma među ljudima koji su doručkovali s onima koji to nisu. Obrok nije imao nikakve razlike. Ponekad se djeci ne jede ujutro, ali važno je da to čine. Njihova rastuća tijela trebaju hranjive sastojke i gorivo. Djeca koja ne jedu ujutro teže se fokusiraju i postaju umornija u školi. Mogu biti i hiroviti ili nemirni. I ne mogu patiti samo njihova raspoloženja. Mogu i njihovi školski zadaci. Djeca koja preskoče doručak vjerovatnije će jesti nezdravu hranu tokom dana i imati prekomjernu težinu. Jedno istraživanje pokazalo je da su tinejdžeri koji su svakodnevno doručkovali imali niži indeks tjelesne mase, mjeru tjelesne masti na osnovu visine i težine – od tinejdžera koji nikada nisu jeli obrok ili koji su ponekad to činili. Ako vaš mladić ne želi jesti ujutro kod kuće, spakirajte nešto što mogu dobiti na putu do škole ili između nastave. Odlučite se za voće, orašaste plodove ili pola maslaca od kikirikija i sendviča s bananom. Dakle, doručak je jednako potreban djeci i svim ostalim ljudima za normalno funkcioniranje tokom dana i ovo je bitan razlog zašto je doručak važan.

Zašto je doručak važan – 2

Doručkujte redovno kako bi opskrbili svoje tijelo energijom i neophodnim hranjivim stvarima što je bitan faktor zašto je doručak važan kao prvi jutarnji obrok. Glukoza se razgrađuje i apsorbuje iz ugljenih hidrata koje jedete. Telo većinu svoje energije skladišti kao masnoću. Ali vaše tijelo također skladišti nešto glukoze kao glikogen, većinu u jetri, s manjim količinama u mišićima. To je posebno važno za vaš mozak koji se za energiju gotovo u potpunosti oslanja na glukozu. Ujutro, nakon što ostanete bez hrane čak 12 sati, zalihe glikogena su vam vrlo male. Istraživanja pokazuju da su čak i uz veći unos energije doručci ujutro obično fizički aktivniji od onih koji jedu tek kasnije u toku dana. Hrana za doručak bogata je ključnim hranjivim sastojcima poput folata, kalcijuma, željeza, vitamina B i vlakana. U stvari, ljudi koji doručkuju vjerovatnije će ispuniti preporučeni dnevni unos vitamina i minerala od ljudi koji to ne čine. Ako nemate doručak, možda ćete se osjećati pomalo tromo i truditi se usredotočiti na stvari. Zbog toga se neki zadaci mogu osjećati teže nego što bi to činili obično. Djeca i adolescenti koji redovno doručkuju takođe imaju tendenciju da imaju bolji akademski uspjeh u odnosu na onu koja preskoče doručak. Oni također osjećaju veći nivo povezanosti sa nastavnicima i drugim odraslima u svojoj školi, što dovodi do daljnjih pozitivnih zdravstvenih i akademskih rezultata. Navedena objašnjenja zasigurno će promijeniti vaše mišljenje zašto je doručak važan, ukoliko ste preskakali ovaj dnevni obrok.

Zašto je doručak važan – 3

Jedan od razloga zašto je doručak važan jeste ako redovno doručkujete imat ćete manji rizik od gojaznosti i od dijabetesa tipa 2. Postoje i neki dokazi da ljudi koji ne doručkuju imaju veći rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ljudi koji doručkuju uglavnom imaju zdraviju prehranu, imaju bolje prehrambene navike i rjeđe su gladni za grickalice tokom dana od ljudi koji preskoče doručak. Djeca koja pojedu neadekvatan doručak vjerojatnije će donijeti loš izbor hrane ne samo tokom ostatka dana već i dugoročno. Ljudi koji preskoče doručak obično grickaju grickalice sredinom jutra ili popodneva. Bez dodatne energije koju doručak može ponuditi, neki se ljudi osjećaju letargično i okreću se visokoenergetskoj hrani i pićima kako bi im pomogli da prođu dan. Ako preskočite doručak, isprobajte hranjivu grickalicu poput svježeg voća, jogurta, vegetic štapića i humusa ili sendvič s integralnim brašnom koji će vam pomoći da prođete sredinom jutarnje gladi. Najvjerojatnije će preskočiti doručak bile su starije žene i ljudi koji: imaju manju ili prekomjernu težinu, imaju lošu prehranu, imaju niži nivo fizičke aktivnosti, nemaju dovoljno sna, su iz jednoroditeljskih ili domaćinstava sa nižim prihodima. Iako se preskakanje doručka ne preporučuje, dobra prehrana ne odnosi se samo na broj obroka koje imate svaki dan. Ako nemate doručak, težite nadoknaditi nutritivni sadržaj koji ste propustili za doručkom uz ručak i večeru. Istraživanje je pokazalo da je vjerovatnoća da će školarci doručkovati ako su lako pripremljena hrana za doručak kod kuće dostupna. Neki brzi prijedlozi zašto je doručak važan, uključuju: kaša od valjane zobi – kada odabirete brzu zob, odaberite običnu sortu i dodajte svoje voće nakon što aromatizirane sorte imaju puno dodanog šećera; integralne žitarice (poput tostiranih muslija, žitarica s mekinjama ili keksa od cjelovite pšenice) s mlijekom, prirodnim jogurtom i svježim voćem; svježe voće i sirove orašaste plodove; integralni tost, integralni tost ili tost od kiselog tijesta, ili engleski kifli ili krumpirići sa pečenim grahom, poširanim ili kuhanim jajima, paradajzom, gljivama, špinatom, lososom, sirom, avokadom ili par žličica namaza poput homusa ili maslac od kikirikija ili badema; smutiji od svježeg voća ili povrća, prirodnog jogurta i mlijeka; prirodni jogurt s malo svježeg voća dodanog za dodatnu slatkoću i malo sirovih orašastih plodova za hrskavost.

Tagovi:

Više članaka

Zašto je more plavo

Zašto je more plavo

Zašto je more plavoZašto je more plavo -1Zašto je more plavo kada ga posmatramo sa određene...

Kako nastaje vjetar

Kako nastaje vjetar

Kako nastaje vjetarKako nastaje vjetar - 1Kako nastaje vjetar? Vjetar je uzrokovan razlikom u...

Zašto je more slano

Zašto je more slano

Zašto je more slanoZašto je more slano - 1Zašto je more slano. Voda na površini Zemlje nekada je bila...