Vesti dana

pošalji prijatelju štampaj MySpace Share it: Digg Buzz up

Sarajevo 31. 01. 2012

PRESS RS

FEDERACIJA DESETKOVALA SRPSKU POPULACIJU

Od pola miliona, u FBiH ostalo 50.000 Srba

Broj Srba u Federaciji BiH s predratnih 500.000 danas se sveo na jedva 50.000 stanovnika. To su uglavnom stariji ljudi, pa iz Ministarstva za izbeglice i raseljena lica BiH, srpskih udruženja sa sedištem u FBiH i Srpske pravoslavne crkve upozoravaju da je iz ovih katastrofalnih demografskih podataka jasno da do 2020. godine Srba više neće biti u ovom entitetu!

slika 1

TEROR KROZ INSTITUCIJE U „multietničkom" Sarajevu desetostruko smanjen broj Srba

Da je od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas u FBiH na sceni perfidna politika etničkog čišćenja preostalog srpskog stanovništva potvrđuju zvanični podaci Ministarstva za izbeglice i raseljena lica BiH. Naime, prema rečima Dragomira Kovača, sekretara ministarstva, od 1996. godine do danas u RS se vratilo između 250.000 i 300.000 Bošnjaka, što predstavlja 50 odsto predratne bošnjačke populacije u Srpskoj, dok je u isto vreme broj Srba koji su se vratili na područje današnje FBiH u domenu statističke greške!
- Dok su zvaničnici iz RS poslednjih godina na sve načine stimulisali povratak, vlasti u FBiH su ga stalno onemogućavale. U prilog tome idu podaci da je u prošle tri godine za povratak Bošnjaka u RS iz entitetskog budžeta izdvojeno više od 50 miliona maraka, dok je u isto vreme Federacija BiH izdvojila tri miliona za povratak Srba. Kao posledicu toga uskoro ćemo imati multietničku RS i u potpunosti etnički očišćenu FBiH - kaže Kovač.

Egzodus

Ističući da su od predratnih pola miliona Srba u FBiH ostali da žive uglavnom samo stari i bolesni, Kovač dodaje da postoji realna opasnost od potpunog nestanka Srba s polovine teritorije današnje BiH.

- Posebno je kritično stanje u najvećim gradovima Federacije BiH, kao što su Sarajevo, Tuzla, Zenica i Mostar. Retki Srbi koji tamo žive gotovo da nemaju nikakvu mogućnost za zaposlenje, dok se njihova u ratu uništena imovina sporo ili nikako ne obnavlja - konstatuje Kovač.

antrfile 1
Gatalo: Vlast sprečava povratak

Veselin Gatalo, poznati srpski književnik iz Mostara, za Press RS kaže da je u ovom gradu od predratnih 35.000 danas ostalo jedva 6.000 Srba.

- Razlozi zbog kojih se Srbi ne vraćaju u Mostar nisu ekonomski, kako pokušavaju da prikažu vlasti u FBiH, već isključivo politički! Primera radi, 85 odsto imovine SPC u Mostaru još nije vraćeno, dok je sva imovina Islamske zajednice i Katoličke crkve uredno vraćena. Opstrukcija povratka Srba je jedina konstanta u ponašanju vlasti FBiH - kaže Gatalo.

Da u alarmantnim upozorenjima o predstojećem nestanku Srba u FBiH nema ni najmanjeg preterivanja, potvrđuju i predstavnici Srba u najvećim gradovima ovog entiteta. Jovo Janjić, predsednik Demokratske inicijative sarajevskih Srba, za Press RS kaže da u ovom gradu danas živi jedva petnaestak hiljada Srba od predratnih 160.000.

- Najveći problem je u tome što nas gradske i kantonalne vlasti institucionalno terorišu. U Sarajevu je za poslednjih 15 godina obnovljeno samo 2.000 kuća i stanova čiji su predratni vlasnici Srbi, a od Dejtona do danas izdvojeno je jedva pet miliona KM za povratak Srba u „multietnički glavni grad"! Očigledno je da sarajevske vlasti namerno opstruišu povratak Srba - kaže Janjić.

Demografska slika koja pokazuje pravi egzodus Srba registovana je i u drugim „multietničkim" centrima većeg bh. entiteta. Naime, od predratnih 40.000 Srba koji su živeli na području današnjeg Tuzlanskog kantona, prema zvaničnim podacima SPC ostalo je jedva nešto više od 2.000 starih, uplašenih i obespravljenih ljudi. Gotovo identična situacija je i u Zenici.

- U Tuzli je imenom i prezimenom ostalo 900 pravoslavnih vernika kojima se osveštavaju kuće. Ostali s vremena na vreme posete crkvu, ali sam ubeđen da u gradu nema više od 2.500 Srba. S obzirom na to da su preostali Srbi uglavnom stariji ljudi, a mladima ne pada na pamet da se vrate, izvesno je da će Tuzla u doglednoj budućnosti biti grad bez srpskog stanovništva - kaže za Press RS Niko Tošić, arhijerejski namesnik Eparhije zvorničko-tuzlanske u ovom gradu.

Mladih nema

Prema podacima kojima raspolažu u Srpskom prosvetno-kulturnom društvu „Prosvjeta" u Zenici, broj Srba u ovom gradu je sa predratnih 23.000 takođe smanjen više od deset puta.

- Ne postoje precizni podaci, ali procenjujemo da broj Srba koji trenutno žive u Zenici ne prelazi 2.000 - kažu u „Prosvjeti".

Nešto masovniji povratak Srba na predratna ognjišta u FBiH zabeležen je samo na području Livanjskog kantona, ali ukupan broj povratnika čak i tamo ne prelazi 15.000.

- U Drvar, Glamoč i Grahovo, kao mesta koja federalni mediji često zloupotrebljavaju prikazujući ih kao primer „uspešnog povratka", uglavnom su se vratili stari koji su došli da umru na rodnoj grudi. Posla za omladinu nema, infrastruktura je u očajnom stanju, a srpska deca u školama uče po hrvatskom nastavnom programu. Ako se nešto drastično ne promeni, za deceniju ili dve Srba više neće biti ni u ovom kraju - kaže Mile Marčeta, predsednik Udruženja „Održivi povratak" iz Drvara.

O ovoj temi pokušali smo da razgovaramo i sa nadležnima iz federalnog ministarstva za izbegla i raseljena lica, ali niko nije odgovarao na telefonske pozive.

Boris Knežević

komentari (18)
pošalji komentar

srpsko [neregistrovani] (31. 01. 2012, 08:01:27)

tako se to radi

stalno napadaš, optužujež za velikosrpstvo, pričaš o ugroženosti svog naroda, a srbima ne daš čak ni struju poslije 20 godina.to se može kod naroda koji ne zna cijeniti sam sebe i čini sve kako bi bi drugima bilo dobro. ako to ne znamo kao oni, mogli smo bar prepisati od njih. i tako će biti stalno, ako se ne osvjestimo i ne dozvolimo da nam se život ovdje pretvori u čekanje koje je andrić opisao.

pošalji odgovor

jovo [neregistrovani] (31. 01. 2012, 10:09:31)

pitanje

Najveci krivac za to sto se srbi nisu vratili je vlast u RS-u , jer oni umjesto da forsiraju povratak oni su sve radili da se ti ljudi ne vrate, od djeljena kuca, stanova pa do tog da je izbjeglice imale prednost pri zaposljavanju, da su ih zaposljavali bez diploma i bez skole dok domicilni srbi nisu mogli dobiti posao mada su imali i fakultete

pošalji odgovor

Crni [neregistrovani] (31. 01. 2012, 10:17:48)

Kakav crni povratak

dajte ljudi, kakav crni povratak, jeste li normalni? Jel nam nije dosta ratova, dokle vise treba da se mijesamo, pa koljemo, pa rastavljamo, pa mijesamo, pa ponovo koljemo? Ajde vise da naucimo lekcije iz odvratne nam istorije, i podelimo se jednom za svagda. Zid izmedju tri naroda, i nema vise problema za nasu djecu i pokoljenja. Ne treba forsirati Srbe da se vracaju, vec ih udomiti u RS, i raditi na izgradnji republike. Sta ce u federaciji da rade, njihova stvar, ali to je jedini nacin da rata vise nikad ne bude.

pošalji odgovor

RS [neregistrovani] (31. 01. 2012, 11:08:13)

ponavljači

nema povratka, nažalost, nema bez većine u opštini, mz i sl.. Srbi su izloženi svim mogućim pritiscima u RH i FBiH, opstanak je moguć samo gdje su većina, ali i to mora biti agresivna većina, kao što rade Hrvati i muslimani..stalno ugroženi i sl.

pošalji odgovor

evropejac [neregistrovani] (31. 01. 2012, 13:02:15)

povratak

Tko danas vjeruje tim ciframa, kad svi pisu cifre kako kome odgovara. Povratak je ispolitizovan.

pošalji odgovor

Lazic Vjekoslav [neregistrovani] (31. 01. 2012, 13:53:46)

Od pola miliona u FBiH ostalo 50 000 srba

Maglaj-grad u FBiH je cisti primer opstrukcije povratka i nastavka etnickog ciscenja(genocida)nad srpskim narodom,jer u opstini Maglaj se od preratnih 13000 srba vratilo tek 500-600 i to:u samom gradu Maglaju 26 srba(samo jedno srpsko dete u celom gradu),u MZ Poljice 50 srba,u MZ Osve,Misurici,Jablanica,B.Ploca,Parnica,Custo brdo i Radojcici ukupno oko 100 a najveci npovratak je u MZ Krsno Polje,Bocinja,Bakotic i Dolac gde se ukupno vratilo oko 400 srba-povratnika. U celoj opstini Maglaj,ponavljam opstini,radi 4 srba-povratnika i to:jedan u "Natronu"(kotlovnicar),jedna doktorica u Domu zdravlja(Lazic Suzana),jedna apotekarka(Strigic Branka) i jedan zaposlen u opstinskoj administraciji u uredu za povratak(iako se od srba niko nije vratio 8godina,od 2003.g) Krsic Nenad(jedan od 90 zaposlenih,iako po popisu iz 1991.,30%srba,treba da radi 26 srba-popis ne vazi u FBiH samo u RS???!!!).Sto se srpske dece tice u gradske skole ne ide niko od srba iz grada,a iz okolnih sela ima 15-tak samo. Oni su detaljno ocistili grad a sada rade na "opstinskom nivou".Za to vreme nacelnik Maglaja spominje povratak,za rubriku provala decenije,cak 2800 srba.Pa kada bi prebrojao grobove mozda bi i bilo toliko. A stvar je u tome sto se i sada manipulise podacima o izdatim maglajskim licnim kartama nekada davno-jer niko nije mogao dobiti povrat stana ako ne uzme maglajsku licnu kartu.Cinjenice o podrsci povratku su i sledece: nacelnik opstine Mehmed Mustabasic zivi u bivsem srpskom stanu,kancelarija njegove SDA je takodje u bivsem srpskom stanu... Srpska deca nemaju pravo na srpski jezik,niti na cirilicu:kada sam licno pitao uciteljicu u OS Bocinja ,u kojoj su vecinom srpska deca:"Zasto nemaju srpski jezik?", arogantno mi je odgovorila:"Ovo je Federacija i ovde to nema,ovde se govori i uci samo "bosanski"jezik."Opstina Maglaj je davala 33o stipendija i jos toliko jednokratnih pomoci za nabavku udzbenika iskljucivo bosnjackoj deci.Srpska deca koja su to trazila su odbijena. (Za srpsku decu nije skola,vec da budu kmetovi???). Ovde ima nekoliko potomaka srba koji su bili u muslimanskoj Armiji BiH(u istoriji su takvi nazivani izrazom janjicar,cini mi se?)i to Ninkovic Goran(sin Mario dobio stipendiju kao dete demobilisanog borca ABiH,a supruga Nevenka radi u banci),Tovarisic Slobodan(sin Mario dobio stipendiju kao dete dem .borca ABiH,supruga Ljiljana radi u srednjoj skoli kcerka Tanja radi takodje u srednjoj skoli udata 2010.godine za bosnjaka,Hamzic),Dragisa radi u Natronu takodje bio u ABiH, Mirko Stanic-vecnik SDP,lazni predstavnik srb,koji u biltenima SDP Maglaj nas,srbe, zove agresorom.zlocincima,fasistima i porucuju da nismo srbi vec bosanci pravoslavci,a ako se s tim ne slazemo da napustimo BiH i odemo u "agresorsku"Srbiju.Njih nekoliko stalno stavljaju u prvi plan i lazno predstavljaju kao povratnike,stvarajuci laznu sliku etnicki ociscenog Maglaja kao multietnicnog grada . Mozete zamisliti grad u kome srbi kao konstitutivan narod nemaju svog predstavnika u opstinskom vecu,gde nemaju posao,gde nema srpske dece,... to necete sigurno videti ni u jednom gradu-opstini Rep.Srpske. Za opstinsku vlast Maglaja srbi su"fasisti" koje. treba oterati.Situacija nije ni sa hrvatima mnogo bolja.Samo oni hrvati koji su bili u tzv muslimanskoj ABiH i uglavnom ozenjeni muslimankama .su podobni za posao.Sto se tice srpske i hrvatske dece uopste,u Maglajskoj srednjoj skoli u zadnje dve godine nije bilo niti jednog hrvatskog maturanta,a srba je bilo 6(2 iz Bocinje 2010. i 4 iz Bocinje 2011.-niko iz grada)od skoro500 maturanata u dve zadnje godine u srednjoj skoli i gimnaziji Maglaj. Vlast u Maglaju:nacelnik bosnjak,preds.opst.veca bosnjak,njegov zamenik jedini hrvat Niko Kozulovic_HDZ,a u opstinskom vecu od 24 vecnika nema srba povratnika i hrvata povratnika sve bosnjaci i SDP-ovci,pa je i vranama na grani jasno sta se u Maglaju radi i nda ce za 5 godina ,kada starci pomru srbe-povratnike na celoj opstini moci prebrojati na prste jedne ruke. Krivica vlade RS je sto ne omoguci-pomogne srbima koji su se bikli prinudjeni vratiti u FbiH da se vrate-rese trajno svoje stambeno pitanje u Republici srpskoj jer je to zelja 90% srba_povratnika-niko ne zeli ziveti u FBiH kao stoka i gradjanin 3002.reda. Apelujem da ko moze dodelom placeva ili slicno da pomogne svim srbima koji hoce da zive u Republici Srpskoj jer se vecina za nju i borila.Hvala.

pošalji odgovor

Nikodim [neregistrovani] (31. 01. 2012, 20:55:10)

Za tzv. "Evropejca"

Vidim da si ti sigurno neki stručnjak statističar- pa sumnjaš u cifre o poraznom procentu povratka Srba u Federaciju BiH. U pitanju je opstrukcija, diskriminacija na svakom koraku kad su srbi u pitanju. Prodji malo dolinom Bosne od šeher Sarajeva do Doboja, pa ćeš vidjeti kako Srba više nema u dolini Bosne. Možeš vidjeti samo pored ceste kuće porušene sa tablom -prodaje se. Ne moraš pitati čije su kuće, Srpske naravno, ljudi se umorili od traženja i čekanja donacija koje nikad dobiti neće. To i jeste politika opstrukcije povratku i čisto etničko čišćenje. Povratku Bošnjaka u Republiku Srpsku svi pomažu od državnog ministarstva za izbjeglice, entitetskog kako iz federacije BiH tako i iz Republike srpske. da ne pominjem razne humanitarne organizacije, donacije islamskih zemalja- u tome je poenta. Kako su Srbi proglašeni za "agresore" tako nepravedno i prolaze. U sarajevu fali 150- do 200 hiljada Srba, Mostar bez Srba, zenica,Tuzla. Pa i oni rijetki povratnici vrate godinama čekaju da dobiju struju, vodu, a o putu da se i ne govori-. Dok se na drugoj strani Bošnjacima kojima je isključivo samo njima pripala uloga žrtve u Republici Srpskoj sve opravlja od kuća do štala, tako ti je to moj silni Evropljane.

pošalji odgovor

Đuro [neregistrovani] (31. 01. 2012, 21:18:52)

Za Jova !

Ti Jovo si očigledno zloban i maliciozan čovjek, uproštavaš stvari i u grdnoj zizabludi da Republika Srpska koči povratak Srba u Federaciju BiH. To je čista laž i velika izmišljotina, u pitanju je opstrukcija kod povratka Srba, jednostavno za Srbe nema donacija, nema oprtavke porušenih i spaljenih domova. Ja sam iz Sarajeva, gdje ni dvadeset godina od rata nije mi kuća popravljena, ni cigle nisam dobio, dok je na snasi ona latinska izreka "tempus fugit" tj. vrijeme curi. Život prolazi, od čekanja nema ništa, jednostavno se ljudi umorili od čekanja, traženja donacija koje nikad dobiti neće, a i bilogija radi, prognanici polako umiru. Nema ko više ni tražiti bilo kakvu donaciju. A ti si isuviše zloban, kako se izbjeglicama Srbima dijele stanovi, kuće, kažeš džaba to je laž. Izbjeglice ti krive što nemožeš da dobiješ posao, šteta velika, pa danas je luitrija dobiti posao, i ja ga nemam, ali radim sve od dimnjaka(i kako nisam te struke) pa do kopanja, tako i ti motiku koja plače za tobom, a vjerujem kako nisi izbjeglica da imaš i njivu pa se prihvati poljoprivrede.Top ti je moj savjet, od kukanja nema ništa.

pošalji odgovor

ma gdje da se vrate [neregistrovani] (01. 02. 2012, 00:01:05)

kad svaki treći muškarac izgleda kao mevlid

Ma, gdje da se vrate kad svaki treći muškarac izgleda kao mevlid!Pa on se usudio da sa puskom hoda u sred dana u centru grada i napada, ni manje ni više, nego USA ambasadu! Sta obican nemusliman onda da očekuje?! A mevlida koliko hoćeš.

pošalji odgovor

Đuro [neregistrovani] (01. 02. 2012, 19:30:37)

Upravo tako

Nema donacija za porušene Srpske kuće u Federaciji BiH, nema posla, nastavni program je na bosanskom jeziku, tako da i ono malo Srpske djece ne uče istoriju već historiju i to čuj moj jarane na novokomponovanom tzv. bosanskom jeziku.Latinično pismo samo u upotrebi, ravnopravnost jezika i pisma je samo deklarativne prirode.a da ne govorimo o palenju crkvi, napadima na sveštenike, misterioznih ubistava povratnika- opšte ludilo i klima Srbofobije na svakom koraku. A o sigurnosti nemože se ni govoriti, evo danas vijest u Sarajevu na Bašćaršiji ubijen-zboden nožem na smrt amerikanac srednjih godina.Ubica je prepostavka neki lokalni đeparoš- pljačkaš kad ga je žrtva pročitala dobio je nož u grudi.Sigurno je umako u neki obližnji budžak, pa će ga naći policija kako ono se kaže na "kukovo ljeto". To je po danu ubisvo. kao i zločin na početku rata-kada je ubijen Srpski svat Gardović.Nema svjedoka, očevidaca zločina, zako je to kod Bošnjaka- zakon omerte.

pošalji odgovor

gajo dangubic [neregistrovani] (02. 02. 2012, 22:42:41)

lazicu

ne prdi zakona ti.Trebinje je otvoren grad,placeva ima pa izvolite.Za posao ne brinite.MUP RS-trebinjski ce da vam nadje mijesto,jer tu uvijek ima posla.Samo donesite uvjerenje od ljekara specijaliste da imate dobar sluh.Oci i grlo nisu im interesantni.Srecno i javi se obavezno gospodinu Draskovicu.Kuca mu se nalazi na Gradini-naselje na putu za Bileca-Niksic a u njoj je prodavnica Diskont.Ma ne mores masiti,samo upitaj nekog!

pošalji odgovor

Goga Jovo [neregistrovani] (15. 02. 2012, 00:35:59)

Jedan jedini srbin u Maglaju

Poštovana redakcijo Pressa Rs.
Čitam ove tekstove , pa se pitam dokle ćemo mi ovo samo pisati i komentarisati, a rezultata nigdje.Ja sam povratnik u Maglaj. Živim skorom 10- god. Povremeno odlazim u Crnu Goru da radim al i tamo je sada teško za posao jer slabo plaćaju. Istina je da se u Maglaju laže o stanju paravom koliko se Srba tačno vratilo, a pre par dan kada sam ušao u zgradu da rodni list podignem za sebe i zatekao Nenada Kršića , jednog jedinog Srbina povratnika gdjer radi i u kakvim uslovima , kako ga provociraju na nacionaln- vjerskoj osnovi i tokolege njegove koje sa NJIM RADE , tog momenta sam imao želju da Javno na sve medije objavim i pozovem Srbe na ulicu i da damo podršku tom čoveku kojem vjeriujte ne da nije Lako nego pakao.Poštovana gospodo političari Načelniče opštine Maglaj, znašli ti da bi mogao odgovarati za ovo što Kršiću tvoji Bošnjaci rade u jednoj državnoj instituciji, žalili se tebi tvoj uposlenik , znašli ti kakve posledice slede, ti štitiš vozača svog koji drogu vozi, nije ti bitan srbin tako kaži. Otići ćemo mi ali znaj da je ovo naša zemlja niste nam je vi dali , mnogi će da i prodaju ali nećete biti sretni vi na njoj. Nije problem Srbi imaju gdje da odu ali gde će te vi, pročitajte i pogledajte koliko se nas u FBiH VRATILO , biće vam sve jasno.

pošalji odgovor

lena [neregistrovani] (27. 12. 2012, 15:13:14)

odgovor

Pa sta ste vi Srbi nama uradili, razmisli malo o tome. Nas Bosnjaka je izgunilo 76% pa ko je zrtva? Jesmo li mi napali Beograd??? Ne, Srbi su napali nas i unistili nam Sarajevo i u grdu ubili preko 11000 civila. Divan ste vi narod, jos negirate i Srebnicu, sad ce biti da su u Srebrenici svi izvrsili samoubistvo.

pošalji odgovor

odgovor [neregistrovani] (05. 09. 2013, 23:29:55)

odgovor

1,5 miliona srba u bih
a u bg muslimane mozes prebrojati na prste

pošalji odgovor

Alma [neregistrovani] (16. 09. 2013, 11:51:08)

xy

Koliko Bošnjaka radi u Doboju u Domu zdravlja, bolnici ili opštini?!A zašto bise Srbi vratili u Ošve ili neko drugo zabačeno selo kad im je na Bošnjačkim placevima u Kotorskom ljepše (ravnica, bolja infrastruktura,bliže grad i sl.)ili ti na opštinskim placevima na Vili. Hajde, neka mi neko kaže koliko jeBošnjakadobilo plac za izgranju na opštinskom zemljištu u Doboju?

pošalji odgovor

tuzla [neregistrovani] (19. 09. 2013, 02:26:51)

jedan jedini srbin u maglaju

zalosno je to da su i vas nepismene srbe lagali u istoriji... da je to vasa zemlja i da vam to nisu bosnjaci dali... to je tacno da vam nisu dali, jer vi ste ruska plemena koja su dosla na Balkan u 12 stoljecu,--- pa ste ubijali i otimali zemlju starim bosanskim ilirima i tu zemlju zovete svojom... vi znate koja je vasa zemlja i tamo treba da se vratite...

pošalji odgovor

koja [neregistrovani] (28. 04. 2014, 19:09:20)

lazes zlato...

Ovaj frajer sto pise za Maglaj, pise neistine. Slobodan Tovarisic nije bio u Armiji BiH nego je rat proveo kao izbjeglica u Vojvodini. Nakon rata vraca se u Maglaj i dobija posao kao nastavnik likovnog u Doboj Jugu i Šijama (općina Tešanj) gdje radi do penzije. Toliko o diskriminaciji

pošalji odgovor

tomo [neregistrovani] (14. 10. 2014, 12:57:39)

povratak

svaka cast.to je pravo razmisljanja.slazem se.pozdrav

pošalji odgovor
Vesti dana
Stranci stvaraju novi DOS!

24. 04. 2015

Stranci stvaraju novi DOS!

Opozicija u Srbiji već nekoliko meseci vodi intenzivne međustranačke konsultacije o tome ko bi mogao da bude njen lider s kojim bi se na narednim parlamentarnim izborima suprotstavili ...

Arhiva
Arhiva
Click Here to Pick up the date
Click Here to Pick up the date