Vesti dana

pošalji prijatelju štampaj MySpace Share it: Digg Buzz up

25. 12. 2012

Press RS

OPTUŽBE NA RAČUN DIREKTORA CENTRA ZA UKLANJANJE MINA BIH

Gavran oštetio BHMAC za 100.000 KM!

Direktor Centra za uklanjanje mina BiH (BHMAC) Dušan Gavran u poslednje četiri godine je nameštanjem javnih licitacija za prodaju vozila BHMAC-a oštetio ovu instituciju za najmanje 100.000 KM, tvrdi direktor deminerske firme "Gama demining" iz Pala Željko Veselinović.

Slika 1
On je protiv Gavrana podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH u kojoj ga tereti za zloupotrebu službenog položaja, nesavestan rad u službi i primanje mita, priznajući da je u dogovoru sa Gavranom lično učestvovao u nameštenim licitacijama.

Veselinović ne krije da ga je upravo Gavran nagovorio da napusti BHMAC u kome je radio deset godina i da registruje deminersku firmu koja je, kako kaže, solidno poslovala, dok nije odbio da Gavranovom bratu prepusti 50 odsto firme. On kaže da je na prvoj nameštenoj licitaciji učestvovao 2009. godine na Palama u krugu regionalne kancelarije BHMAC-a kada je ispod svake cene kupio dva vozila.

Opis nameštaljke

- Dogovor između mene, Dušana Gavrana, predsednika komisije Senada Osmanagića i službenika u regionalnoj kancelariji Pale Ratka Vitkovića, inače prvog komšije Dušana Gavrana, bio je da idem na licitaciju jedne "tojote land kruzer" i jednog "nisan" pik-apa.

Prema tom dogovoru, ja sam u kovertu stavio potpisan prazan papir u u koji je predsednik komisije Senad Osmanagić naknadno upisao iznos od 12.050 KM, jer je najviša ponuda za "tojotu" bila 12.000 KM, a potom je Dušan Gavran smanjio na 5.400 KM i toliko sam mu platio. Komisija je kasnije napravila potpuno nove dokumente kako bi ponuda od 5.400 KM bila najpovoljnja - navodi Veselinović u dopisu upućenom Pressu RS.

Po istom modelu, dodaje on, nameštena je i licitacija za "nisana", tako što je na prazan papir koji je on stavio u kovertu upisano da je ponudio 4.550 KM, pošto je najpovoljnija ponuda iznosila 4.500 KM , da bi kasnije platio upola manji iznos, odnosno 2.700 KM.

- Sledeće auto u dogovoru sa Gavranom sam kupio slobodnom pogodbom. Radi se o vozilu "isuzu" pik-apu, koji je na prvoj licitaciji bio 9.000 KM, na drugoj 8.200 KM, a ja sam ga platio 1.900 KM, jer je Dušan Gavran nazvao dve deminerske firme i rekao im da stave cenu ispod 1.900 KM. Na isti način, slobodnom pogodbom sam kupio i vozilo "tojota korola" koje na prvoj licitaciji bilo 8.000 KM, na drugoj 6.000 KM, a ja sam ga platio 2.300 KM i po Gavranovom nalogu sam ga poklonio Dragiši Mekiću, tadašnjem članu Komisije za deminiranje koji ga je vozio tri meseca - tvrdi Veselinović.

On nastavlja da je potom za predsednika komisije imenovan Viktor Filipović s kojim su, kako kaže, on i Gavran dogovorili da za potrebe "Macrohard" iz Pala njegova firma kupi dva vozila "tojota runer". Veselinović tvrdi i da je Viktor Filipović omogućio svom šuraku da za 3.000 KM kupi "isuzu" pik-ap, iako je bilo izlicitirano na 6.000 KM, a kako kaže, pouzdano zna da je desetak vozila BHMAC-a na sumnjivim licitacijama prodano Mlađi Zelenoviću iz Gacka.

A 1

Odabrani voze vozila BHMAC-a!

Prema saznanjima Press RS, direktor BHMAC-a Dušan Gavran je vozila BHMAC-a davao na korištenje odabranim licima među kojima je i zamenik direktora Agencije za borbu protiv korupcije BiH Sreto Pekić kome je pre više od šest meseci na korištenje dao "tojotu auris".

Interesantno je da je Sreto Pekić "prika" Radomira Kojića iz Pala koji se godinama bavio upravo poslovima deminiranja, a još interesantnije da je kancelarija "NHO Doking" koju, prema tvrdnjama vlasnika i predstavnika nekoliko deminerskih firmi, otvoreno favorizuje Gavran, smeštena u poslovnom prostoru koji je u Pekićevom vlasništvu.

Prema njegovim rečima, posle Filipovića je za predsednika komisije imenovan Tarik Šerak preko koga je, kako tvrdi, rođak Gavranove supruge, izvesni Čvoro kupio "tojota runer", koje je jedno vreme koristila Gavranova supruga, da bi na kraju i ono bilo prodano "NHO Doking".

- Ja sam trebao da kupim "suzuki džimi" koji je trebalo da završi kod šefa kabineta jednog od srpskih ministara u Savetu ministara BiH, ali Šerak je napravio neki propust, pa nas je Gavran zbog toga obojicu naružio - kaže Veselinović.

Skidao delove

On objašnjava i da je prodaja vozila vršena na uhodan način preko višeg referenta u paljanskoj kancelariji BHMAC-a Ratko Vitković koji je uvek bio član komisije za licitaciju.

- Vitković je Gavranov komšija u Lukavici, a on je uz Gavranovu suglasnost sa ispravnih vozila skidao osnovne delove kako bi ih učinio neispravnim i omogućio da idu na licitaciju, a nakon što bi izabrana lica kupila vozila po minimalnim cenama, Vitković bi im davao ili prodavao skinute delove - objašnjava Veselinović.

Do zaključenja ovog broja našeg lista iz BHMAC-a nismo dobili odgovore na naša pitanja koja se odnose na teške optužbe bivšeg bliskog saradnika Dušana Gavrana na račun nekadašnjeg šefa.

Darko Momić

komentari (16)
pošalji komentar

aleksa [neregistrovani] (25. 12. 2012, 01:20:31)

gavrane

nek" si gavrane,sve sto je na nivou bosne,treba raskopavati

pošalji odgovor

koji [neregistrovani] (25. 12. 2012, 07:50:50)

lik

Cuj nagovorio ga neko da napusti posao.Hoce li vratiti ta vozila sto je "jeftino"dobio ha ha ha.Cuj nagovorio ga da napusti posao.Sto mene neko ne nagovori da napustim posao?E svasta i ovaj press pise mati mila

pošalji odgovor

beli [neregistrovani] (25. 12. 2012, 08:19:34)

Lešinari

Da li se Gavran i ostali ponekad sjete poginulih deminera i njihovih porodica.....
Pored gavrana ima u Maku i vrana i svraka koje su kupile mrvice poslije gozbe gavarana.....

pošalji odgovor

cicko [neregistrovani] (25. 12. 2012, 08:43:35)

nego sta

Pa jel mozda neko misli da ce u BiH, biti neko uhapsen i optuzen kda su prevare vecih razmjera u pitanju tenderi i javne nabavke, dajte molim vas koliko ih ima nemogu stati na goli otok.

pošalji odgovor

Radivoje [neregistrovani] (25. 12. 2012, 09:10:28)

Gavran i družina

Ja šta taj Gavran radi, braćo moja, i koji se kriminal krije u BiHMAK-u, to sami Bog zna. Da je pravne države davno bi Gavro bio u Zenici ili Foči. Dno ljudskog morala i ljudske pohlepe. Kako te nije sramota srpski oficiru. Vrati činove i srpsku uniformu, i ne sramoti Putnika, Mišića, Stepanovića. Stidi se jadu...

pošalji odgovor

koji [neregistrovani] (25. 12. 2012, 09:25:07)

lik

U ovo ni sam veselinovic ne vjeruje.Koji scenario...ha ha ha

pošalji odgovor

e [neregistrovani] (25. 12. 2012, 09:47:05)

moj

veselinovicu,uhvati se ti nekog postenog posla i ne laj.Nisi ti navikao da radis to je tvoj problem,a i priglup si i ne znas.Mozda da zavrsis neki zanat i ne predstavljas se lazno ko direktor.Cuj direktor a nema ni jednog zaposlenog.To samo ovdje moze.

pošalji odgovor

Milan [neregistrovani] (25. 12. 2012, 09:51:25)

Udri

Samo udri, svejedno nema zakona da te kazni.

pošalji odgovor

Marko [neregistrovani] (25. 12. 2012, 10:16:15)

Majka gavranusa

Da postoji i minimum volje policijskih tijela On i bar deset ljudi iz Lukavice i iz Pala bi dobili narukvice u roku pola sata. Pa ova dva gradica su puna BMW-ova i ostalih ljutih masina Gavre i njegovih saradnika.

pošalji odgovor

kiko [neregistrovani] (25. 12. 2012, 10:21:01)

eurići

Pitajte gazde koliko su ukrali od deminera svi imaju duple firme jednu privatnu drugu NGO pa nuliraju jednu koja radi a drugoj ciste pare.Gdje su dnevnice u eurima denminerima kad rade u inostranstvu naravno u đepovima direktora NGO U PITNJU SU 100-tine HILJADA EURA.Veselinovicu je dobar bio Gavro dok su zajedno klepali novce sad dobio po usima pa ciči neka!

pošalji odgovor

kiko [neregistrovani] (25. 12. 2012, 10:21:31)

eurići

Pitajte gazde koliko su ukrali od deminera svi imaju duple firme jednu privatnu drugu NGO pa nuliraju jednu koja radi a drugoj ciste pare.Gdje su dnevnice u eurima denminerima kad rade u inostranstvu naravno u đepovima direktora NGO U PITNJU SU 100-tine HILJADA EURA.Veselinovicu je dobar bio Gavro dok su zajedno klepali novce sad dobio po usima pa ciči neka!

pošalji odgovor

Čiča [neregistrovani] (25. 12. 2012, 10:41:55)

teraj

Čudi me da se ne spominje kancelarija "MAK" u B.Luci gdje je šef blizak Gavranov rođak Željko Travar, koji svojim lažnim autoritetom uz pomoć Gavrana uz neljudski odnos pribavlja korist ne samo za sebe već i za svoju ljubavnicu - očita i viđena sramota.

pošalji odgovor

Citalac [neregistrovani] (25. 12. 2012, 11:55:15)

Zbunjen,

Nisam iz stuke, mozda je ovo pitanje za MUP ali ako je neko u ovom slucaju doticni g-din koji tereti Gavrana svjesno ucesnik u krivicnom djelu i to ovom prilikom svjesno potvrdjuje da su zajedno varali drzavu a to sve precutao i nije blagovremeno prijavio nadleznim organima pa zar on nije saucesnik i kandidat za robiju?? To samo moze u ovoj drzavi da neko prizna svoja djela i da im se prasta nema sta pravo smo "carstvo nebesko" priznaj oprastamo ti!!

pošalji odgovor

.. [neregistrovani] (27. 12. 2012, 17:47:33)

svašta

E moj Veselinoviću, e moja budaletino.

pošalji odgovor

srbin [neregistrovani] (29. 12. 2012, 01:38:53)

veselinovicu pazi mina

Dragi Veselinovicu, dao si dinar da udjes u kolo ali nemas da izadjes zato prosto PAZI MINA

pošalji odgovor

2xu [neregistrovani] (14. 01. 2013, 14:45:17)

zna se

željo, sjecaš li se kad si me ulovio bez zaštitne opreme kad smo deminirali blizu Sapne i nisi me z....o
od tada te najviše volim od svih MAC-ovih inspektora.

pošalji odgovor
Arhiva
Click Here to Pick up the date
Click Here to Pick up the date