Vesti dana

pošalji prijatelju štampaj MySpace Share it: Digg Buzz up

Istočno Sarajevo 15. 05. 2012

Press RS

KO ĆE VLADATI SARAJEVSKO-ROMANIJSKOM REGIJOM

Rat SNSD-a i SDS-a za istok Srpske

Kandidati SNSD-a i SDS-a odlučivaće o načelničkim funkcijama u svim opštinama sarajevsko-romanijske regije jer nijedna druga partija u tom delu Srpske nema šanse da se domogne najznačajnije fotelje na predstojećim lokalnim izborima.

slika1
BO­R­BA ZA PR­E­V­L­A­ST... Isto­čno Sarajevo

Računice vladajuće partije u RS i njenog najjačeg oponenta mogao bi da pomrsi PDP pošto bi partija Mladena Ivanića u većini opština mogla da bude jezičak na vagi i, shodno tome, odlučujući faktor u formiranju skupštinskih većina, na osnovu čega bi mogla da dobije značajan kolač u izvršnoj vlasti lokalnih samouprava na istoku.

Ko će na Samardžiju?

Ipak, Ivanićeva stranka nema dovoljno dobar rejting da bi mogla da računa na funkciju načelnika u bilo kojoj opštini Istočnog Sarajeva, gde i sada suvereno vladaju SDS i SNSD pošto „bosićevci" vedre i oblače u četiri, a „dodikovci" u dve opštine.
SDS, naime, ima načelnike u Istočnoj Ilidži, Istočnom Novom Sarajevu, Istočnom Starom Gradu i Palama, a SNSD u Trnovu i na Sokocu. Većina aktuelnih načelnika, po svemu sudeći, pokušaće da odbrani mandat i na ovim izborima, dok bi deo njih veoma lako mogao da bude zamenjen novim kadrovima, kojima se daju veće šanse za pobedu.
Dobro upućeni izvor Pressa RS tvrdi da je jedan od onih koji će ponovo ući u trku i aktuelni načelnik Istočnog Novog Sarajeva Gojko Drašković. On će gotovo sigurno ponovo predstavljati SDS i pokušaće da pobedi kandidata SNSD-a Ljubišu Ćosića. Njega je na prošlim izborima pobedio Draškovićev partijski saborac Bojo Gašanović, s tim što su njih dvojica vodili bitku za načelnika Istočnog Starog grada. Izvor Pressa RS tvrdi da će Gašanović ponovo biti adut SDS-a na izborima za najmanju opštinu Istočnog Sarajeva. SNSD još nije odlučio ko će biti kandidat za načelnika te stranke iako se za sada pominje samo ime Bore Maletića.

- Kandidat SNSD-a za načelnika Istočne Ilidže biće Željko Samardžija, aktuelni savetnik zamenice ministra spoljnjih poslova BiH Ane Trišić Babić. U istočnoilidžanskom SDS-u još nije definitivno odlučeno ko će ukrstiti koplja sa Samardžijom, a za načelničku kandidaturu borba se vodi između zamenika predsednika SDS-a i aktuelnog načelnika ove opštine Predraga Kovača i njegovog zamenika Miljana Damjanovića. Kako stvari stoje, Damjanović je bliži kandidaturi, dok bi Kovač mogao da bude nosilac odborničke liste SDS-a - tvrdi naš sagovornik.

antrfile1
Lokalni derbi u Trebinju kvari Slavko Vučurević
Trebinje je jedna od retkih opština u RS u kojoj se glavna bitka neće voditi između SNSD-a i SDS-a jer će opozicija, najverovatnije, za zajedničkog kandidata istaći Slavka Vučurevića iz PDP-a.
- Trebinjska opozicija je na pragu dogovora o tome da Vučurević kao njen zajednički kandidat izađe na crtu aktuelnom načelniku opštine Dobroslavu Ćuku, koji će kao kandidat SNSD-a ponovo u trku za prvog čoveka grada na Trebišnjici - tvrde dobro obavešteni izvori Pressa RS.
Prema njegovim rečima, SNSD će u opštini Trnovu ponovo kandidovati aktuelnog načelnika Gorana Vujičića.

- U SDS-u se još nisu odlučili između Bojana Golijanina i Nenada Mišovića, ali veće šanse ima Mišović, za koga u SDS-u procenjuju da je bliži pobedi u opštini u jednoj od dve opštine u sastavu grada Istočno Sarajevo, u kojoj vlast ima SNSD - tvrdi naš sagovornik.

Kada je reč o romanijskom platou, već se zna da će kandidat SDS-a za načelnika Sokoca biti šef lokalnog SDS-a Milovan Cicko Bjelica, dok se kao najozbiljniji kandidat SNSD-a pominje novi direktor Šumskog gazdinstva „Romanija" Bojan Tošić.

- Ipak, najinteresantije će biti u Palama jer se unutar SDS-a vodi grčevita borba za načelničku kandidaturu. U ovom trenutku najbliži je delegat ove stranke u Veću naroda RS Miodrag Kovačević, koji je dobio podršku predsedništva paljanskog SDS-a. Kandidaturi se nada i aktuelni načelnik Slobodan Savić, a iz kombinacija je za sada ispao pripadnik tvrdog krila SDS-a Slavko Kujundžić. Ko god od njih trojice bude kandidat, borbu za fotelju načelnika vodiće sa SNSD-ovcem Komom Simovićem - kaže naš izvor.

Savić samostalni kandidat

On ističe da nije isključeno da će se Slobodan Savić u trku za načelnika upustiti kao samostalni kandidat ako ne dobije poverenje stranke.

- Savić u tom slučaju neće imati velike šanse, a takav razvoj situacije priželjkuje SNSD. Zato će paljanski SDS pokušati da odgovori Savića od namere da samostalno izađe na izbore i verovatno će mu ponuditi neku od funkcija u gradskoj upravi, odnosno funkciju gradonačelnika, zamenika gradonačelnika ili predsednika Skupštine grada Istočno Sarajevo - tvrdi naš sagovornik.

Darko Momić

komentari (8)
pošalji komentar

Veteran [neregistrovani] (15. 05. 2012, 10:15:39)

Cajnice

Istok je odavno umro!

pošalji odgovor

sss [neregistrovani] (15. 05. 2012, 13:22:41)

aaa

sve je odavno umrlo

pošalji odgovor

Pokradeni Srbin [neregistrovani] (15. 05. 2012, 16:41:20)

Total-sns-d

Dajte i crnom djavolu al ne nikako sns-d u.Takve lopove i kriminalce tesko da ce te upoznati sve dok se ne domognu vlasti.tek ce te tada vidjeti kako djeluje otrov zvani-TOTAL-SNS_D.Sto se dotaknu ukradu ili uniste.

pošalji odgovor

PEH [neregistrovani] (15. 05. 2012, 18:31:44)

tuga

Svima bi moglo jasno biti da je ZAMRO ODAVNO nebi valjalo da umre nas ISTOCNI DIO NEK se malo potrude netrebaju nam lazna obecanja vec zivot dostojan covjeka i palih boraca koje smo dali,da nisu zabe umrli

pošalji odgovor

Simeun [neregistrovani] (15. 05. 2012, 19:15:38)

Srbine pokradeni ne kukaj!

Pokradeni Srbine ne kukaj, nije mi jasno ko te je pokrao, i šta ti je ukradeno? Ili si "malo zapostio" od kada SDS nije na vlasti. Nisam nikad bio ni u jednoj stranci, ali SDS-ovsko vrijeme dabogda se nikad nevratilo. Puno su se i oni napljačkali, sebe i svoju familiju, prijatelje i jarane pazili, a izbjeglice, borce, i porodice poginulih NIMALO.

pošalji odgovor

četnik [neregistrovani] (16. 05. 2012, 15:45:30)

kljuno

U kalinoviku će naš kljuno biti doživotni zamjenik načelnika jer ne smije da se isprsi ni ovaj put.Opet ona barbika fuj!

pošalji odgovor

tintor [neregistrovani] (16. 05. 2012, 18:25:48)

mala moja evo ti ga evo

pa sa njega gledaj istocno Sarajevo.

pošalji odgovor

Milan B. [neregistrovani] (16. 05. 2012, 21:53:29)

Za istok uz SDS

Dosta je bilo ulaganja samo u Laktaše. Vrijeme je da se istok Republike Srpske probudi,a JEDINI način je sa SDS-om . Ako je ikome bolje sada nego prije 4 godine neka glasa za Dodika i njemu slične.MA SVE SU POKRALI I UNIŠTILI,A JOŠ SE I PUCAJU IZMEĐU SEBE. MADA SAM SIGURAN DA SE SADA SVI NA PRSTE MOGU PREBROJATI,zato su i htjeli da odgode izbore.

pošalji odgovor
Vesti dana
"Uspešna poseta Vašingtonu"

19. 04. 2015

"Uspešna poseta Vašingtonu"

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija ocenio je da je delegacija Vlade Republike Srpske imala uspešne razgovore u Vašingtonu sa svim predstavnicima međunarodnih ...

Arhiva
Arhiva
Click Here to Pick up the date
Click Here to Pick up the date