Hronika

pošalji prijatelju štampaj MySpace Share it: Digg Buzz up

Banjaluka 10. 02. 2012

Press RS

Novi detalji iz istrage o naoruŽanju u dvorani „Borik“

Pronađeni DNK tragovi šest radnika

Šest radnika banjalučke dvorane „Borik“ bilo je u dodiru sa naoružanjem pronađenim uoči obeležavanja svečane akademije povodom Dana Republike Srpske, utvrđeno je veštačenje u Nacionalnom kriminalističko-tehničkom centru MUP-a Srbije.

slika1
IS­T­R­A­ŽU­JE SE DA LI JE KO­N­T­A­K­T­I­R­AO SA LJ­U­B­A­N­OM EĆI­M­OM... Bo­ži­dar Stanišljević

Izvor blizak Tužilaštvu BiH, koji je imao uvid u rezultate izvršenog veštačenja, tvrdi za Press RS da su tragovi šest radnika „Borika" pronađeni na oružju, sportskim torbama, najlonskim kesama i tkaninama u koje je oružje bilo umotano. Osim toga, u novinarskim kabinama u dvorani, gde je oružje bilo skriveno, pronađeno je i više opušaka na kojima su otkriveni DNK tragovi.

Dodatne analize

- Na predmetima koji su bili na veštačenju, pored otisaka prstiju, pronađeni su i DNK profili više osoba. Deo tragova je identifikovan i utvrđeno je da pripadaju šestorici zaposlenih u JUSC „Borik". Međutim, postoje i tragovi više osoba koje još nisu identifikovane. Zbog toga će biti obavljene dodatne provere i DNK analize. To podrazumeva da će od svih osoba do kojih se tokom istrage došlo biti uzeti brisevi koji će biti upoređeni sa tragovima pronađenim na oružju i ambalaži - kaže izvor Pressa RS.
On je ponovio da je veštačenjem utvrđeno da su pronađene puške ispravne i da su ranije upotrebljavane, odnosno da je iz njih pucano. Međutim, sagovornik Pressa RS tvrdi da nikakvo veštačenje ne može precizno da utvrdi vreme kada je oružje uneto u dvoranu.
- Veštačenjem ne može da se utvrdi datum unošenja oružja u dvoranu. To će biti predmet dalje istrage. Međutim, sva ova veštačenja nisu dokazala ništa senzacionalno. Ipak, osnovno je da se utvrdi motiv i otkrije da li je to oružje zaista trebalo da posluži za terorističku akciju, koja bi sigurno imala nesagledive posledice ako se uzme u obzir koliko je oružja pronađeno - kaže naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, tužilaštvo je zbog toga naložilo i veštačenja nekoliko telefona, koja su tokom istrage uzeta osumnjičenom Božidaru Stanišljevića i osobama koje su bliske s njim.

antrfile1
Stanišljeviću produžen pritvor
Sud BiH produžio je osumnjičenom Božidaru Stanišljeviću pritvor za dva meseca.
- Pritvor je produžen zbog bojazni da bi boravkom na slobodi Stanišljević mogao da uništi, sakrije, izmeni ili krivotvori dokaze ili tragove važne za krivični postupak, kao i zbog bojazni da njegovo puštanje na slobodu rezultiralo stvarnom pretnjom narušavanju javnog reda - navode u sudu BiH.
Stanišljević je u pritvoru od 10. januara, a osumnjičen je za krivično delo terorizma, za koje je zakonom zaprećena kazna od jedne do deset godina zatvora.
- Osnovni cilj tih veštačenja je da se utvrdi da li je osumnjičeni Stanišljević nedavno imao kontakte sa bivšim načelnikom DB-a Republike Srpske Ljubanom Ećimom ili nekim drugim kriminalcima, koji bi eventualno mogli da budu umešani u neku zaveru. Veštačenja su u toku i tužilaštvu još nisu dostavljeni rezultati - objašnjava izvor Pressa RS.
Direktor Policije RS Gojko Vasić kaže da mu je poznato da su na pojedinim predmetima pronađeni tragovi više osoba.

- Rezultati tih veštačenja pomažu nam da istragu usmeravamo u određenom pravcu, a koristiće se i u daljem procesuiranju pojedinaca. Tačno je da su na određenim predmetima pronađeni tragovi više osoba, ali na to su ukazivali i neki drugi tragovi do kojih smo ranije došli. Sada to sve treba detaljno istražiti i proveriti - navodi Vasić.

Oružje u plafonu

Podsetimo, Policija RS je prilikom protivdiverzionog pregleda dvorane „Borik" 8. januara pronašla tri kilograma plastičnog eksploziva, automatsku pušku sa prigušivačem i pet okvira. Nađene su i dve kumulativne bombe M-79, četiri ručne bombe M-75 i M-52, lovački karabin, 330 metaka kalibra 7,62 milimetra, 67 metaka kalibra 7,9 milimetara, štapini sa upaljačem i druga vojna oprema.

Oružje je pronađeno u plafonu novinarske kabine iznad istočne tribine nasuprot centralne bine, sa koje su se tokom svečane akademije zvanicama obraćali predsednici RS i Srbije Milorad Dodik i Boris Tadić. Dva dana kasnije Stanišljević se sam predao policiji, navodeći da je oružje njegovo i da ga je on tu uneo. Stanišljević je ustvrdio i da je oružje godinama krio u dvorani. Međutim, policija sumnja u njegovu priču pošto je oružje bilo u odličnom stanju, a na njemu nije bilo ni grama prašine.

Ognjen Matavulj

komentari (2)
pošalji komentar

banjalucanin [neregistrovani] (10. 02. 2012, 18:42:04)

ecim ljuban

ima li na nadjenom oruzju i eksplozivu otisaka ecim ljubana, ratnog zlocinca, kriminalca iz banjaluke? sad to vise nije, sad je drukara...

pošalji odgovor

cetnik [neregistrovani] (20. 02. 2012, 20:05:23)

banjalucanin

banjalucanin napucaj se govana

pošalji odgovor
Hronika
Sarajevo: Starica skočila sa zgrade Kliničkog centra

26. 04. 2015

Sarajevo: Starica skočila sa zgrade Kliničkog centra

Sedamdesetšestogodišnja pacijentkinja preminula je od posledica povreda koje je zadobila kada je skočila sa zgrade Klinike za endokrinologiju Kliničkog centra Univerziteta ...

Arhiva
Arhiva
Click Here to Pick up the date
Click Here to Pick up the date