Banja Luka

pošalji prijatelju štampaj MySpace Share it: Digg Buzz up

Banjaluka 23. 05. 2013

Press RS

BOGATA PORODICA FU ZAINTERESOVANA ZA ULAGANJE U BANJALUCI

Kineskinje otvaraju fabriku pirotehnike

Sani i Elizabeta Fu, bogate Kineskinje čiji je suprug i brat predsednik druge najveće svetske kompanije za proizvodnju pirotehnike, nedavno su bile gošće Banjalučanina Ostoje Divljaka, koji prenosi da su izrazile ozbiljne namere da ulože novac u otvaranje fabrike u RS.

slika1
PRIJATELJI I POSLOVNI PARTNERI Sani i Elizabeta Fu sa Ostojom Divljakom
Divljak ističe da je Sani Fu zamenica i supruga predsednika kompanije "Vukong fajervorks", a Elizabeta menadžer za evropsko tržište.

- Pošto sa Fuovima godinama poslovno sarađujem, one su desetak dana bile gosti moje porodice. Zbog prilaska granica Evropske unije BiH i RS, ozbiljno nameravaju da deo proizvodnje prebace u Banjaluku ili na drugo pogodno područje u RS kako bi smanjili troškove carinjenja, prevoza robe brodovima i lakše plasirali proizvode na veliko evropsko tržište. Inače, predsednik ove moćne kompanije koja proizvodi pirotehnička sredstva je Bil Fu, a njeno sedište je u gradu Čangša, koji ima oko osam miliona stanovnika na površini malo većoj od Banjaluke. Radi se o velikoj luki, trgovinskom, industrijskom, obrazovnom centru i glavnom gradu provincije Hunan u južnom delu centralne Kine - kaže Divljak, dodajući da se ova kompanija bavi i proizvodnjom automobila, dok brat Bila Fua trećinu Kine snabdeva vinom, što bi se takođe trebalo iskoristiti.

Posao za hiljadu ljudi

Pored toga, on navodi da se radi o korporaciji sa višedecenijskom tradicijom u proizvodnji i sa hiljadu klijenata i fabrika širom Evrope, Azije i sveta.

antrfile1
Kina ulaže u Evropu 10 milijardi
Sa Slobodanom Gavranovićem, gradonačelnikom Banjaluke, nedavno se sastao Dong Čunfeng, kineski ambasador u BiH i najavio da će Kina u RS i FBiH uložiti 350 miliona evra. Gavranović je, uz ostalo, rekao da mu je ambasador preneo da Kina namerava uložiti 10 milijardi dolara za razne projekte u srednjoj Evropi, i naveo da je sa Čunfengom razgovarao o nastavku privredne saradnje sa kineskim provincijama, te ga upoznao sa planovima izgradnje biznis parka i industrijske zone u Banjaluci. Takođe, delegacija Banjaluke je pozvana na poslovni forum u Kinu od 1. do 4. juna na kome će učestvovati privrednici iz 16 kineskih provincija.
- Niko na svetu ne radi pirotehniku bolje i povoljnije od Kineza. Pod pretpostavkom da ovde otvore fabriku, zaposlili bi najverovatnije oko 1.000 radnika, a reč je o milionskim ulaganjima, jer se upotrebljavaju skupe i sofisticirane mašine za, na primer, mlevenje i miksanje baruta i drugih hemijskih sastojaka. Međutim, o pojedinostima, prostoru na kome bi bilo moguće otvoriti takvu fabriku i dozvolama, tek treba razgovarati sa vlastima u RS i BiH, a ja sam spreman da u tome posredujem kao dugogodišnji prijatelj porodice Fu, koja je svesna krize i velike nezaposlenosti kod nas - ističe Divljak. Za to vreme, Fuovi su, kako tvrdi Ostoja, bili oduševljeni lepotama Banjaluke i susretljivošću građana.

Oduševljeni gradom na Vrbasu

- Svidela im se očuvanost prirode, a posebno banjalučko Banj brdo. Ovde su se srdačno susretali sa svojim sugrađanima iz Kine, a pozitivno su ocenili i domaću hranu. Zanimljivo, vodio sam ih i po šumama Bronzanog Majdana gde su ubrali tek izniklu paprat. To su obarili, dodali začine i zapakovali u celofan da stoji jedan dan, a sutradan su napravili specijalitet da ližeš prste - otkriva Divljak.
Sani i Elizabet su sa sobom ponele suvenire Banjaluke i domaća vina iz Hercegovine, a Ostoja, koji je dvadesetak puta boravio u Kini, i dalje je fasciniran tom nacijom.

- Rade i izvoze 24 sata. Dolaze ranije na posao i pre toga imaju fiskulturu. Ne pričaju o politici i non-stop nešto inoviraju, pa su s pravom svetska privredna sila.Vredni su kao i mi, ali s tom bitnom razlikom da imaju šta raditi, a mi nemamo - kaže ovaj vlasnik banjalučkog preduzeća za maloprodaju i veleprodaju pirotehnike "Diokomerc", koje je od 1998. godine organizovalo preko hiljadu velikih vatrometa u BiH, Srbiji i Crnoj Gori.

Bojan Rečević

komentari (5)
pošalji komentar

rakoon [neregistrovani] (23. 05. 2013, 10:01:47)

....

zarad neposredne blizine EU kako navedoše i cijene rada kao na Tajlandu i Mijamaru.Zašto su za nas zainteresovani samo cirkusanti i bankarski sektor???

pošalji odgovor

racionalista [neregistrovani] (23. 05. 2013, 13:46:47)

namece se

svako malo neka od tih fabrika u kini odleti u vazduh, dosta su mali nesretni kinezi letjeli pustite malo i nas bice nas manje za penziju...kad se ovako predstavi stvar vjerujem da ce ovaj prijedlog podrzati bahata nezasita vlastodrzacka pogana mafijasko rodjacka hobotnica

pošalji odgovor

ozon [neregistrovani] (23. 05. 2013, 13:55:18)

crkvena

dokle cemo lagati sami sebe o ocuvanosti nase prirode. Vrbas nije za kupanje, vecina izvora sa kojih se pila voda je zatrovana, govna su sprovedena u rijeke, tek kada je nizak vodostaj vidi se koliko plasticnih kesa ostane na granama, sumu sjecemo generalno- totalna sjeca, goranska organizacija koja je nekad posumljavala i ne postoji...smece guraju u rijeke, vrbas u donjem toku poslije pivare je kanalizacija, toliko o ocuvanosti prirode, fuj bagro seljacka koja je naselila ovaj grad i okolinu...

pošalji odgovor

Pucanj u prazno [neregistrovani] (01. 06. 2013, 22:27:09)

...Namjenska proizvodnja..to mu dodje kao namjenska proizvodnja...al ce biti pucanja sa kineskinjama..a sto se tice paprati..mi to odavno vec jedemo..jer jedino ona nije prskana herbicidima...to nam dodje kao zdrava hrana....
,,,neko nas stvarno zajebava...debelo!!!!!


Nisandzija
pošalji odgovor

Dragan [neregistrovani] (24. 06. 2013, 17:27:41)

Da,da,da, kako da ne ...

Evo trče da otvore firmu ovdje... Pa to nema nikakve logike , ne mogu oni da uštede toliko na carinama i prevozu , koliko mogu da uštede na cijeni radne snazi.Na kraju krajeva ne plaćaju oni prevoz nego naručilac robe. Kineski radnik u fabrici pirotehnike ima dnevnicu oko 2 dolara , niti je osiguran , a rijetko je ko i školovan za taj posao, i upravo iz tog razloga je cijena pirotehnike u Kini niska. Kod nas je zakon jako strog ( primjenjuje se pravilnik o manipulisanju barutima iz 69 godine )dok u Kini svaka kuca pravi neku pirotehniku ( ne bukvalno ). Vodece evropske firme u oblasti pirotehničkog biznisa kao što su njemački Weco , poljski Jorge , italijanski Parente , većinu komercijalne pirotehnike ( klase I i II ) nabavlja u Kini.Kinezi svakako rade najjeftiniju pirotehniku , ali ne i najkvalitetniju. Ekspanzija proizvodnje pirotehničkih sredstava u Kini se naglo razvila početkom 80 godina , kada je proizvodnja istih zabranjenja u Japanu zbog par velikih katastrofa i eksplozija. Vatrometne bombe koje se koriste za velike vatromete vode porijeklo iz Japana ( bombe tipa warimono, pokamono , kowarimo ) , a ne iz Kine. Mislim da je ovo samo marketinski trik i nista vise... Pored italijanskih, njemačkih , španskih proizvođača pirotehnike za ove ovdje nema mjesta.

pošalji odgovor
Banja Luka
Banjaluci "Zlatni oskar" za sportski turizam

25. 04. 2015

Banjaluci "Zlatni oskar" za sportski turizam

Nagrada "Zlatni turistički oskar za sportski turizam jugoistoka Evrope" ove godine pripala je Turističkoj organizaciji grada Banjaluka ...

21. 04. 2015

"Haloo bus" vozi dalje
Arhiva
Arhiva
Click Here to Pick up the date
Click Here to Pick up the date