Vade kosti, novčiće i baterije

Vade kosti, novčiće i baterije

08.07.2012.Ažurirano: 23.06.2016.
Lekari banjalučke Klinike za uho, grlo i nos čuvaju zanimljivu zbirku kostiju, špenadli, krstića, kuglica, plastičnih cvetića i okruglih baterija, uz poneku kašičicu i mnoštvo kovanica - sve ono što su dosad izvadili iz noseva, grla, pluća i ušiju pacijenata!

Dr Zorica Novaković, specijalista ORL, kaže da je prosto neverovatno šta su sve odrasli i deca u stanju da uguraju u sebe.

I pasulj je opasan

- Jednom su nam doveli dečaka koji je progutao špenadlu. Drugi je progutao kovanicu od jednog dolara koja je prilično velika, a više i ne brojimo koliko smo maraka i feninga izvadili. Sećam se i slučaja kada je dete progutalo krstić. Majka je tvrdila da je dete krišom izvadilo krstić iz njenog novčanika, ali pre će biti da ona nije pazila jer je dete imalo samo šest meseci - priča dr Novaković.
Ona objašnjava da je vrlo opasno kada progutan predmet završi u plućima. Procedura vađenja je veoma komplikovana i ako se ne reaguje na vreme, može se završiti smrću.
- U proteklih desetak godina imali smo čak 52 bronhoskopije kod dece zbog sumnje da su im u plućima strana tela. Imali smo jedan smrtni slučaj i četiri komplikacije zbog gušenja zrnom pasulja. Dešavalo se da se zrno toliko zaglavi da zaustavi rad plućnog krila. U jednom slučaju morali smo da radimo traheotomiju i otvaramo vrat da bismo izvukli zrno. Možda zvuči bezopasno, ali pasulj tako brzo bubri da za samo nekoliko sati u plućima može da napravi haos - kaže dr Novaković, i ističe da je usisavanje stranog tela ujedno i najčešći uzrok zadesne smrti kod dece.
Ona objašnjava da je kod odraslih najveća opasnost nedostatak osećaja u ustima zbog veštačke vilice, pa se dešava da ljudi progutaju čitave kosti. Iako se veruje da je najopasnija riblja kost, dr Novaković kaže da ipak nije tako jer se ona najčešće zabode u koren jezika i ne stigne u pluća.

Žvaćite pažljivo

- Nedavno smo imali pacijentkinju koja je progutala jadac, veliku viljuškastu pileću kost. Bio je i slučaj pacijenta koji je jeo kupus s rebarcima i progutao čitavu kost široku tri centimetra. Zato nekad volim da kažem kako mi ne jedemo, nego proždiremo hranu bez žvakanja. Sećam se i kada su nam dovodili nekoliko zatvorenika s Tunjica koji su gutali kašike u nadi da će se bar malo izvući iz zatvora. Međutim, mi ih samo izvadimo i njih vratimo nazad - kaže ona.

Vreme je dragoceno
Vreme od trenutka kada se proguta predmet do dolaska lekaru je dragoceno. Roditelj može da prepozna da se dete guši i da se predmet nalazi u jednjaku kada mu lice poplavi, ima nagon za povraćanjem, a ne može ništa da proguta.
- Strano telo obično ne ugrožava disanje osim ako dođe do nadražaja simpatikusa i jednjaka. Daleko je komplikovanije kada strano telo uđe u pluća jer je tada stepen ugroženosti mnogo veći. Takođe, opasno je i ako predmet zapadne u grkljan ili u dušnik i tu se odmah mora intervenisati - kažu na Klinici za bolesti uha, grla i nosa.
Oni upozoravaju roditelje da je opasno deci mlađoj od dve godine davati kikiriki, kokice ili smoki jer je to kockanje s njihovim životima.
Kada je reč o predmetima koji su završili u nosu i ušima, tu se ističu papirići, folije, kuglice, kukuruz, loptice za pištolje, stikeri i nalepnice, tik-tak bombone...

- Izvadili smo puno malih baterija za satove iz noseva. Deca ih naguraju, a one brzo korodiraju i mogu da naprave oštećenje na sluznici, pa čak da dovedu do toga da se sluznica slepi - kaže dr Novaković.

Tako nešto dogodilo se jednom banjalučkom studentu koji je iznajmio „bubicu" za varanje na ispitu i koju nakon toga više nije mogao da je izvadi iz uveta.

- Nisam mogao da je izvadim i čeprkao sam dok je nisam ugurao u kanal. Nadao sam se da će da izađe posle tuširanja, ali se desilo nešto gore. Potrošila se baterija, verovatno sam napravio i neki spoj, a onda je počela da zuji tako glasno da sam mislio da ću poludeti. Otišao sam brzo u Klinički centar i tamo su mi je konačno izvadili. Naravno, dobio sam i „lekciju" od lekara zbog prepisivanja na ispitu - ispričao je on.

Komentari

KOMUNISTA
14.03.2015 - 12:41

...nema potrebe da se bilo sta bunite jer kad je trebalo rusiti socijalisticki sistem i Jugoslaviju svi ste se digli i palili se na nacionalisticke jeftine stvari a sad kad treba srusiti ovaj sistem nema vas nigdje a u pitanju je goli zivot svih nas.U onom sistemu zdravstvo je bilo na nivou Svicarske a vidite na sta ovo danas lici.Zapitajte se malo do koga je. Smrt fasizmu sloboda narodu

0
0
Грађанин
14.03.2015 - 12:41

Знам да није мјесто и вријеме али просто морам да прокоментаришем стање на бањалучкој хирургији. Поред катастрофалних услова за рад, још катастрофалније је понашање запосленог особља. Сестре су дрске и безобразне, љекар одлазе са радног мјеста кад им се ћефне, наплата партиципације спора и неефикасна. Замислите да болесни људи чекају по два и више сати на преглед који не траје дуже од 10 минута? Да је само 24 сата снимати рад болничког особља сви би колективно остали без посла. Позивам екипу ПРЕС-а да направи репортажу.

0
0
Zna se @Грађанин
14.03.2015 - 12:41

Sve se to vec odavno zna, a ko zna koliko puta je vec bilo i u novinama i na tv-u...pa sta je preduzeto??? Tamo da zdrav odes razbolis se...sramota!!! A sta se moze uraditi? Koliko puta cujem " ...sto se ovaj narod ne digne protiv ove vlasti..."? Digao se pa sta je na kraju ispalo...u parku se nastavlja po planu...To je samo jedan od primjera da sta god se uradi i obrati paznja na velike probleme...dan, dva...sedmica i to se zaboravi dok opet neko ne pokrene datu temu...Ali sramota...politicari sve deblji i deblji...auta tek sa proizvodne trake...nije problem ...ali radite svoj posao i pomozite narodu da ostvare svoja najosnovnija prava!!!

0
0