U antologiji 26 autora iz Srpske

U antologiji 26 autora iz Srpske

21.11.2012.Ažurirano: 23.06.2016.
Pesnik i književni kritičar Nenad Grujičić prekjuče je u Banskom dvoru u Banjaluci promovisao svoje kapitalno književno delo, "Antologiju srpske poezije od 1847. do 2000. godine", u kojoj su svoje mesto našli i brojni moderni pesnici iz Republike Srpske.
Ističući da je u novoj antologiji srpske poezije, izdatoj povodom 165. godišnjice od objavljivanja prve knjige pesama Branka Radičevića u Beču, obuhvaćen vek i po srpskog pesničkog stvaralaštva, Grujičić kaže da je objavljivanjem antologije želeo da "pomeri određene uvide, relativizuje koordinate i amplitude dosega ranijih antologija", ali i da "osveži antologiju srpske poezije nekim novim imenima".
- Nastojao sam da nova antologija ne predstavlja kloniranje niti ponavljanje nekih postojećih uticajnih antologija. Želeo sam da ovu novu osvežim novim imenima ili, bolje rečeno, onim manje poznatim, posebno poslednjih 50 godina- poručio je Grujičić.
Dodajući da su u njegovoj antologiji izabrani stihovi 290 autora, od Branka Radičevića pa sve do Dejana Aleksića, Grujičić navodi da su posebno mesto u ovom kapitalnom projektu našli i brojni pesnici iz RS.
- U novoj Antologiji srpske poezije nalazi se 26 autora s prostora današnje Republike Srpske. Između ostalih, u antologiji se nalaze pesme Ranka Risojevića, Ranka Preradovića, Željka Pržulja, Stevke Kozić Preradović, Zoran Kostića, kao i mnogih drugih. Inače, važno je napomenuti da je u ovoj antologiji značajna pažnja posvećena srpskim pesnikinjama. Takođe su zastupljeni i pisci koji su se u potpunosti ostvarili kao prozaisti, ali i kantautori i pesnici rokenrola, akteri savremene muzičke scene- istakao je Grujičić.
O novoj antologiji okupljenim gostima govorili su književnici Mirko Vuković i profesor doktor Branko Brđanin, kao i sam autor. Stihove pesama recitovali su Ranko Risojević, Stevka Kozić Preradović, Dušan Praća, Ranko Preradović, Predrag Bjelošević, Aleksandra Čvorović, Dragana Kragulj...
Ocenjujući Grujičićevu antologiju kao uspešan pokušaj obuhvatanja ogromne srpske pesničke baštine, književnik Mirko Vuković kaže da Antologija srpske poezije "govori o pesničkoj reči, besmrtnosti poezije i njenoj čitanosti".

Komentari

Milka
14.03.2015 - 12:41

knjiga izgleda veoma lijepo

0
0
Rock&roll
14.03.2015 - 12:41

Pohvale i za rokere u antologiji!

0
0
Jovan P.
14.03.2015 - 12:41

Promocija je bila neverovatno uspesna, efekta i jaka. Utisci za prepricavanje. Svaka cast!

0
0