Teraćemo se do Strazbura!

Teraćemo se do Strazbura!

16.04.2013.Ažurirano: 23.06.2016.
Strukovni sindikat doktora medicine RS poručio je rukovodstvu banjalučkog Kliničkog centra (KC) da će, ukoliko otpusti 11 lekara kojima ističu ugovori o radu na određeno vreme, odmah podneti tužbu, a u zaštiti njihovih prava spremni su da idu i do suda u Strazburu!

U ovom sindikatu smatraju da nigde u svetu nije zabeleženo da se zbog krize otpuštaju lekari, koji su u ovom konkretnom slučaju dokazali da su izuzetno stručni i profesionalni!

I v. d. direktora banjalučkog KC-a dr Duško Račić nedavno je to potvrdio, uz objašnjenje da je reč o teškoj odluci, ali da rukovodstvo nastoji da zadrži radna mesta zaposlenih koji su "prioritet".

- Nažalost, otpuštamo 11 mladih lekara, koji su kao pripravnici bili primljeni na određeno vreme i koji su se, zaista, pokazali izvrsnim - izjavio je dr Račić za medije.

Lekari su suvo zlato

Međutim, predsednik pomenutog sindikata dr Miodrag Femić smatra da je ova izjava v. d. direktora banjalučkog KC-a dovoljna da se on hitno povuče sa ove pozicije.

U KC-u bez komentara!

U banjalučkom KC-u nismo uspeli saznati da li će 200 zaposlenih ostati bez posla zato što za njihovim angažmanom nema potrebe ili zbog nastojanja da se naprave određene uštede.

- Hvala vam na interesu za rad i funkcionisanje KC Banjaluka. Nažalost, zbog ranije preuzetih obaveza, v. d. generalnog direktora dr Duško Račić ne može da vam izađe u susret i pruži odgovore na postavljena pitanja. Nadamo se da ćemo uskoro biti u prilici da se obratimo javnosti i prezentujemo konkretne rezultate našeg rada - saopštili su iz ove zdravstvene ustanove.

- Pre bilo kakvih rezova, temeljno se mora proveriti ko je te ljude zaposlio i na osnovu čega. Nedopustivo je da ih neko primi u radni odnos, a onda ih se pokušava rešiti, kako bi sproveo neke uštede. Sindikat neće dozvoliti da se oni nađu na ulici, jer je reč o mladim i stručnim ljudima koji mogu da doprinesu našem zdravstvenom sistemu. Ako dobiju otkaze, odmah ćemo tužiti KC i obratiti se svim relevantnim međunarodnim institucijama - poručuje dr Femić.

On dodaje da je za zdravstveni sistem važan svaki lekar, zbog čega je, kako ističe, van pameti da se doktorima daju otkazi.

- Svaki sistem lekare čuva kao suvo zlato, osim kod nas! Neka rukovodstvo KC-a preispita koliko je prekobrojnih pravnika, ekonomista i drugih administrativnih radnika - naglašava dr Femić.

U Strukovnom sindikatu medicinskih sestara i tehničara RS tvrde da ovaj kadar takođe nije prekobrojan, iako direktiva resornog ministarstva predviđa da se ne produžavaju ugovori i sa njih stotinak.

- Uputili smo zahtev KC-u i resornom ministarstvu da još jednom preispitaju odluku o otkazima i da nam po zanimanjima dostave spiskove ko je, kada i na osnovu čega zaposlen u KC-u prošle godine. Svesni smo da je rukovodstvu KC-a odluka o otpuštanju radnika teška, ali reč je o direktivi koja je došla iz resornog ministarstva - kaže predsednik ovog sindikata Ranko Palačković.

Po preporuci ministra

On naglašava da bi eventualno otpuštanje medicinskih sestara i tehničara u značajnoj meri poremetilo funkcionisanje KC-a.

- Iako je o tome rano govoriti, nećemo dopustiti da oni dobiju otkaze - naglašava Palačković.

Podsetimo, zbog izuzetno teške finansijske situacije, rukovodstvo banjalučkog KC-a pre nekoliko dana odlučilo je da ne produži ugovore sa 200 zaposlenih koji su radili na određeno vreme.

- To je u skladu sa preporukama resornog ministarstva, a moramo da mislimo i na 2.500 stalno zaposlenih radnika - naglasio je v. d. direktora dr Duško Račić.

Među radnicima koji su zaposleni na određeno vreme u KC-u, a kojima ugovor o zaposlenju neće biti produžen je 130 medicinskih radnika, od čega je 11 doktora, a ostalih 70 su nemedicinsko osoblje.

Komentari

jednako za sve
14.03.2015 - 12:41

Hoce li se onda udruziti svi sindikati i istrajati na odluci da svi radnici na odredjeno trebaju ostati na poslu, jer u ovom slucaju nije bitno ko je ko.Po cemu se jedan ljekar razlikuje npr.od jednog inzenjera laboratorije (sigurno jedan od najpotrebnijih kadarova u zdravstvu RS) jer pouzdano znam da ih jedva cekaju u svim zapadnim zemljama. Baviti se krvlju, biohemijom, hematologijom vjerujem da nije jednostavno ni lako.Po cemu bi jedan ljekar bio drugaciji od takve osobe npr.?! Mislim da se svi sindikati moraju udruziti, ne dozvoliti otpustanje i ISTRAJATI NA TOME DA SE VIDI ZASTO JE U POSLIJEDNJIH PAR MJESECI BILO POTREBNO 200 LJUDI A SAD NIJE POTREBNO I TE LIKOVE KAZNITI, AL KAZNITI.ILI SVI ILI NIKO!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pravnik.

0
0
Cova @jednako za sve
14.03.2015 - 12:41

Nikad kod nas nece biti jedinstva, borice se za 11 doktora a ostale pustiti niz vodu, bas me cudi.... Realnost je da nemaju para, i sad se to nekom mora odbiti od glavu, a najlakse je onima koju se zaposlili prije izbora.

0
0
boki @Cova
14.03.2015 - 12:41

dragi moj doktore Racicu uvalili su te u necasne rabote,ako si iole covjek povuci se dok ti je vrijeme.za stanje u KC i uopste u zdravstvu RS odgovoran je bivsi ministar Skrbic koji se na perfidan nacin izvukao iz cijele price ali polako sve se pise i biljezi.a ti kao castan covjek drzi se svoje profesije i klinike inace ces biti proglasen za kolateralnu stetu kao i tvoje kolege.

0
0