Rat SNSD-a i SDS-a za istok Srpske

Rat SNSD-a i SDS-a za istok Srpske

14.05.2012.Ažurirano: 23.06.2016.
Kandidati SNSD-a i SDS-a odlučivaće o načelničkim funkcijama u svim opštinama sarajevsko-romanijske regije jer nijedna druga partija u tom delu Srpske nema šanse da se domogne najznačajnije fotelje na predstojećim lokalnim izborima.

Računice vladajuće partije u RS i njenog najjačeg oponenta mogao bi da pomrsi PDP pošto bi partija Mladena Ivanića u većini opština mogla da bude jezičak na vagi i, shodno tome, odlučujući faktor u formiranju skupštinskih većina, na osnovu čega bi mogla da dobije značajan kolač u izvršnoj vlasti lokalnih samouprava na istoku.

Ko će na Samardžiju?

Ipak, Ivanićeva stranka nema dovoljno dobar rejting da bi mogla da računa na funkciju načelnika u bilo kojoj opštini Istočnog Sarajeva, gde i sada suvereno vladaju SDS i SNSD pošto „bosićevci" vedre i oblače u četiri, a „dodikovci" u dve opštine.
SDS, naime, ima načelnike u Istočnoj Ilidži, Istočnom Novom Sarajevu, Istočnom Starom Gradu i Palama, a SNSD u Trnovu i na Sokocu. Većina aktuelnih načelnika, po svemu sudeći, pokušaće da odbrani mandat i na ovim izborima, dok bi deo njih veoma lako mogao da bude zamenjen novim kadrovima, kojima se daju veće šanse za pobedu.
Dobro upućeni izvor Pressa RS tvrdi da je jedan od onih koji će ponovo ući u trku i aktuelni načelnik Istočnog Novog Sarajeva Gojko Drašković. On će gotovo sigurno ponovo predstavljati SDS i pokušaće da pobedi kandidata SNSD-a Ljubišu Ćosića. Njega je na prošlim izborima pobedio Draškovićev partijski saborac Bojo Gašanović, s tim što su njih dvojica vodili bitku za načelnika Istočnog Starog grada. Izvor Pressa RS tvrdi da će Gašanović ponovo biti adut SDS-a na izborima za najmanju opštinu Istočnog Sarajeva. SNSD još nije odlučio ko će biti kandidat za načelnika te stranke iako se za sada pominje samo ime Bore Maletića.

- Kandidat SNSD-a za načelnika Istočne Ilidže biće Željko Samardžija, aktuelni savetnik zamenice ministra spoljnjih poslova BiH Ane Trišić Babić. U istočnoilidžanskom SDS-u još nije definitivno odlučeno ko će ukrstiti koplja sa Samardžijom, a za načelničku kandidaturu borba se vodi između zamenika predsednika SDS-a i aktuelnog načelnika ove opštine Predraga Kovača i njegovog zamenika Miljana Damjanovića. Kako stvari stoje, Damjanović je bliži kandidaturi, dok bi Kovač mogao da bude nosilac odborničke liste SDS-a - tvrdi naš sagovornik.

Lokalni derbi u Trebinju kvari Slavko Vučurević
Trebinje je jedna od retkih opština u RS u kojoj se glavna bitka neće voditi između SNSD-a i SDS-a jer će opozicija, najverovatnije, za zajedničkog kandidata istaći Slavka Vučurevića iz PDP-a.
- Trebinjska opozicija je na pragu dogovora o tome da Vučurević kao njen zajednički kandidat izađe na crtu aktuelnom načelniku opštine Dobroslavu Ćuku, koji će kao kandidat SNSD-a ponovo u trku za prvog čoveka grada na Trebišnjici - tvrde dobro obavešteni izvori Pressa RS.
Prema njegovim rečima, SNSD će u opštini Trnovu ponovo kandidovati aktuelnog načelnika Gorana Vujičića.

- U SDS-u se još nisu odlučili između Bojana Golijanina i Nenada Mišovića, ali veće šanse ima Mišović, za koga u SDS-u procenjuju da je bliži pobedi u opštini u jednoj od dve opštine u sastavu grada Istočno Sarajevo, u kojoj vlast ima SNSD - tvrdi naš sagovornik.

Kada je reč o romanijskom platou, već se zna da će kandidat SDS-a za načelnika Sokoca biti šef lokalnog SDS-a Milovan Cicko Bjelica, dok se kao najozbiljniji kandidat SNSD-a pominje novi direktor Šumskog gazdinstva „Romanija" Bojan Tošić.

- Ipak, najinteresantije će biti u Palama jer se unutar SDS-a vodi grčevita borba za načelničku kandidaturu. U ovom trenutku najbliži je delegat ove stranke u Veću naroda RS Miodrag Kovačević, koji je dobio podršku predsedništva paljanskog SDS-a. Kandidaturi se nada i aktuelni načelnik Slobodan Savić, a iz kombinacija je za sada ispao pripadnik tvrdog krila SDS-a Slavko Kujundžić. Ko god od njih trojice bude kandidat, borbu za fotelju načelnika vodiće sa SNSD-ovcem Komom Simovićem - kaže naš izvor.

Savić samostalni kandidat

On ističe da nije isključeno da će se Slobodan Savić u trku za načelnika upustiti kao samostalni kandidat ako ne dobije poverenje stranke.

- Savić u tom slučaju neće imati velike šanse, a takav razvoj situacije priželjkuje SNSD. Zato će paljanski SDS pokušati da odgovori Savića od namere da samostalno izađe na izbore i verovatno će mu ponuditi neku od funkcija u gradskoj upravi, odnosno funkciju gradonačelnika, zamenika gradonačelnika ili predsednika Skupštine grada Istočno Sarajevo - tvrdi naš sagovornik.

Komentari

Dragan Savic
23.06.2016 - 13:19

Nista umrlo nije,I nada je sasvim blizu vjeri,ovo stanje defetizma, nije slucajno nastalo,sistematski je gradjeno,od "njih", preko " nasih",sa ciljem da nam se "zgadi Republika Srpska"?!?Bez potpunog I sveobuhvatnog,prociscenja,citaj katarze,nema nam normalizacija zivota,a to he posao onih koji su do sada bili marginalizovani,Veterana Republike Srpske,I svih drugih dobronamjernih ljudi koji zele mir red I perspektivu za save koji zive u Republic I Srpskoj.Amin!

0
0
Milan B.
14.03.2015 - 12:41

Dosta je bilo ulaganja samo u Laktaše. Vrijeme je da se istok Republike Srpske probudi,a JEDINI način je sa SDS-om . Ako je ikome bolje sada nego prije 4 godine neka glasa za Dodika i njemu slične.MA SVE SU POKRALI I UNIŠTILI,A JOŠ SE I PUCAJU IZMEĐU SEBE. MADA SAM SIGURAN DA SE SADA SVI NA PRSTE MOGU PREBROJATI,zato su i htjeli da odgode izbore.

0
0
četnik
14.03.2015 - 12:41

U kalinoviku će naš kljuno biti doživotni zamjenik načelnika jer ne smije da se isprsi ni ovaj put.Opet ona barbika fuj!

0
0