Pejović izigrao i Ustavni sud?!

Pejović izigrao i Ustavni sud?!

20.09.2012.Ažurirano: 23.06.2016.
Sudija banjalučkog Osnovnog suda Nebojša Pejović, protiv koga policija vodi istragu zbog učešća u dvomilionskom pelješenju FAM „Jelšingrad“, do guše je umešan u brojne nezakonite radnje.

Posle pokretanja istrage protiv Pejovića počele su da isplivavaju nove optužbe protiv ovog sudije, koga klijenti koje je zastupao sumnjiče za brojne sumnjive radnje. Tragom tih informacija, Pejović je izigrao i Ustavni sud BiH.
Prema tvrdnjama odlično upućenog izvora Pressa RS iz pravosuđa, protiv Pejovića je podneto nekoliko krivičnih prijava, u kojima ga brojne stranke optužuju za nezakonite radnje. Međutim, osim afere „Jelšingrad", ni po jednoj od tih tužbi i prijava nije pokrenuta ozbiljna istraga. Naš sagovornik tvrdi da je Pejović zaštićen jer je deo moćnog „srbačkog pravosudnog klana".
- Srbački kadar je i Miodrag Bajić, šef Specijalnog tužilaštva RS, u kojem je svojevremeno kao sekretar i portparol radio i Nebojša Pejović. Pored Bajića, iz Srpca su glavni okružni tužilac Želimir Lepir, bivši glavni tužilac BiH Milorad Barašin, predsednik Osnovnog suda u Banjaluci Milan Tegeltija, kao i predsednik Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH Milorad Novković. Pri tome, iako nije u pravosudnim organima, ne treba zanemariti ni ulogu Srpčanina na mestu ombudsmana BiH Ljubomira Sandića pred koga dolaze pritužbe građana na rad sudija i tužilaca - objašnjava naš sagovornik.

Među pritužbama protiv Pejovića upućenim ombudsmanu BiH nalazi se i žalba Banjalučanke Svjetlane Savić. Ona se u maju 2010. žalila na sudiju Nebojšu Pejovića zbog dužine trajanja sudskog procesa u kojem sa bivšim mužem vodi spor oko imovine. Savićeva kaže da je u aprilu 2005. Osnovnom sudu u Banjaluci podnela predlog za izvršenje presude tog suda iz septembra 2001. godine, kao i presude banjalučkog Okružnog suda iz novembra 2004. godine. Ona ističe da je, u međuvremenu, odnosno 15. septembra prošle godine, Ustavni sud BiH uvažio njenu apelaciju i naložio Osnovnom sudu u Banjaluci da po hitnom postupku okonča sporni predmet.
- Ombudsmanu BiH sam naknadno priložila i tu odluku Ustavnog suda i ombudsman je u novembru prošle godine uputio preporuku Osnovnom sudu u Banjaluci da što pre završi predmet i uvede me u posed nekretnina koje su mi pripale rešenjem suda od 10. aprila 2010. godine. Međutim, predmetni sudija Nebojša Pejović ne samo da nije ispoštovao preporuku već nije poštovao ni presudu Ustavnog suda BiH, što je samo po sebi krivično delo. Nekretninu oko koje duže od decenije vodim spor sa bivšim mužem Pejović je prodao upravo njemu - tvrdi Savićeva.

Savić: Vređao me je i vikao, ali me nije uplašio
Svjetlana Savić kaže da bi tri dana mogla da priča o pravosudnoj golgoti kroz koju je prošla zbog sudije Nebojše Pejovića, ističući da je od njega doživela brojne neprijatnosti, pa čak i najgrublje uvrede.
- Jednom prilikom me je izbacio iz kancelarije uz najgrublje vređanje. Vikao je na mene i tvrdio da me nikada neće uvesti u posed kuće koja mi je pripala. Posle iskustva koje sam imala s njim nisam se uopšte iznenadila kada sam u Pressu RS pročitala da policija protiv njega vodi istragu zbog malverzacija u „Jelšingradu". Uprkos svemu, nije me uplašio i protiv njega sam podnela tužbu zbog nesprovođenja odluke Ustavnog suda BiH - ističe Savićeva.
Ona kaže da nije mogla da se oporavi od šoka kada je videla da je spornu odnosno kuću u Gornjoj Slatini koju je sud dosudio njoj, Pejović potpuno nezakonito prodao njenom bivšem mužu Željku Jokiću. Najzanimljivije je, ipak, to što je tu kuću na Jokićevo ime u zemljišno-knjižnu dokumentaciju ekspresno uknjižio Pejovićev saradnik iz afere „Jelšingrad" - Vojin Šukalo.

Prema njenim rečima, protiv Pejovića je zbog njegovog ponašanja tokom sporne parnice pokrenut disciplinski postupak pred Visokim sudskim i tužilačkim savetom BiH. Međutim, ona nije dobila informaciju kako je taj postupak završen.

- Krajem juna ove godine obaveštena sam od Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS-a da su nakon provere mojih pritužbi protiv Pejovića utvrdili da su one osnovane i pokrenuli disciplinski postupak protiv njega. U odgovoru na moju pritužbu naveli su da će me obavestiti o ishodu disciplinskog postupka, ali do danas nisam obaveštena o tome - kaže Savićeva.

S druge strane, u Pejovićevu odbranu stao je jedan od advokata upućenih u slučaj, koji kaže da Pejović nije hteo da Svjetlanu Savić uvede u posed nekretnine koja joj je dosuđena zato što nije rešen postupak izmirenja duga koji ima zbog neplaćanja alimentacije za ćerku Irenu Jokić, koju je dobila u braku sa bivšim mužem.

- O tome je Pejović obavestio i Ombudsmana BiH, kome se Savićeva žalila, i naveo da je zbog toga u tom predmetu stavljena zabeleška spora u zemljišno-knjižnom uredu. Uprkos brojnim pritužbama na njega, u ovom slučaju se ponašao ljudski, jer je interese deteta stavio ispred interesa majke za nekretninama - kaže advokat, koji nije želeo da mu objavljujemo ime.

Međutim, Okružni sud u Banjaluci je utvrdio da su pitanje alimentacije i spor oko bračne imovine dva odvojena postupka koja ne treba spajati, zbog čega je i Ustavni sud BiH stao na stranu Savićeve i naložio banjalučkom Osnovnom sudu da okonča postupak u vezi sa spornom nekretninom i uvede Svjetlanu Savić u posed.

Komentari

sax @ILUZIJA
14.03.2015 - 12:41

Naravno da se izmijenio,brige ga more kako i na koji nacin da sacuva ono sto je pokrao a da ne odgovara. Brige ga more sta ce sutra da jede ,nece se moci navici bez lukzuza koji je sebi priustio. Kako da pogleda postenim kolegama sudijama u oci koji rade posteno i koji nisu ogrezli u kriminal kao on!

1
1
Marko
14.03.2015 - 12:41

On je bas prava lopovcina, sve ce uraditi za pare. Zar je moguce da takav covjek jos uvjek radi na istom mjestu. Nevjerovatno je da taj covjek cuva predmete u ladici po dvije godine a kad mu se plati debelo za tri dana sve pokusa nezakonito da odradi. Hoce li vec jednom doci pravna drzava kod nas, hoce li pravo i zakon napokon biti ono sto treba da budu a ne da sluzi lopovima kao sto je Pejovic? Ima li uopste iko ko ga moze smaknuti sa tog mjesta i smjestiti tamo gdje i zasluzuje, u zatvor?

0
1
ILUZIJA
14.03.2015 - 12:41

KORISTIM SAMO PRILIKU DA OVIM PUTEM POTRAZIM SVOG SKOLSKOH DRUGA NEBOJSU PEJOVIC KOGA JEDVA PREPOZNAH NA SLIKAMA.PROMENILI SMO SE I TE KAKO.NEBOJSA,VOLELA BIH DA MI SE JAVIS. -TVOJA DRUGARICA IZ SKOLSKE KLUPE -

1
0