Od pola miliona, u FBiH ostalo 50.000 Srba

Od pola miliona, u FBiH ostalo 50.000 Srba

30.01.2012.Ažurirano: 23.06.2016.
Broj Srba u Federaciji BiH s predratnih 500.000 danas se sveo na jedva 50.000 stanovnika. To su uglavnom stariji ljudi, pa iz Ministarstva za izbeglice i raseljena lica BiH, srpskih udruženja sa sedištem u FBiH i Srpske pravoslavne crkve upozoravaju da je iz ovih katastrofalnih demografskih podataka jasno da do 2020. godine Srba više neće biti u ovom entitetu!

Da je od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas u FBiH na sceni perfidna politika etničkog čišćenja preostalog srpskog stanovništva potvrđuju zvanični podaci Ministarstva za izbeglice i raseljena lica BiH. Naime, prema rečima Dragomira Kovača, sekretara ministarstva, od 1996. godine do danas u RS se vratilo između 250.000 i 300.000 Bošnjaka, što predstavlja 50 odsto predratne bošnjačke populacije u Srpskoj, dok je u isto vreme broj Srba koji su se vratili na područje današnje FBiH u domenu statističke greške!
- Dok su zvaničnici iz RS poslednjih godina na sve načine stimulisali povratak, vlasti u FBiH su ga stalno onemogućavale. U prilog tome idu podaci da je u prošle tri godine za povratak Bošnjaka u RS iz entitetskog budžeta izdvojeno više od 50 miliona maraka, dok je u isto vreme Federacija BiH izdvojila tri miliona za povratak Srba. Kao posledicu toga uskoro ćemo imati multietničku RS i u potpunosti etnički očišćenu FBiH - kaže Kovač.

Egzodus

Ističući da su od predratnih pola miliona Srba u FBiH ostali da žive uglavnom samo stari i bolesni, Kovač dodaje da postoji realna opasnost od potpunog nestanka Srba s polovine teritorije današnje BiH.

- Posebno je kritično stanje u najvećim gradovima Federacije BiH, kao što su Sarajevo, Tuzla, Zenica i Mostar. Retki Srbi koji tamo žive gotovo da nemaju nikakvu mogućnost za zaposlenje, dok se njihova u ratu uništena imovina sporo ili nikako ne obnavlja - konstatuje Kovač.

Gatalo: Vlast sprečava povratak

Veselin Gatalo, poznati srpski književnik iz Mostara, za Press RS kaže da je u ovom gradu od predratnih 35.000 danas ostalo jedva 6.000 Srba.

- Razlozi zbog kojih se Srbi ne vraćaju u Mostar nisu ekonomski, kako pokušavaju da prikažu vlasti u FBiH, već isključivo politički! Primera radi, 85 odsto imovine SPC u Mostaru još nije vraćeno, dok je sva imovina Islamske zajednice i Katoličke crkve uredno vraćena. Opstrukcija povratka Srba je jedina konstanta u ponašanju vlasti FBiH - kaže Gatalo.

Da u alarmantnim upozorenjima o predstojećem nestanku Srba u FBiH nema ni najmanjeg preterivanja, potvrđuju i predstavnici Srba u najvećim gradovima ovog entiteta. Jovo Janjić, predsednik Demokratske inicijative sarajevskih Srba, za Press RS kaže da u ovom gradu danas živi jedva petnaestak hiljada Srba od predratnih 160.000.

- Najveći problem je u tome što nas gradske i kantonalne vlasti institucionalno terorišu. U Sarajevu je za poslednjih 15 godina obnovljeno samo 2.000 kuća i stanova čiji su predratni vlasnici Srbi, a od Dejtona do danas izdvojeno je jedva pet miliona KM za povratak Srba u „multietnički glavni grad"! Očigledno je da sarajevske vlasti namerno opstruišu povratak Srba - kaže Janjić.

Demografska slika koja pokazuje pravi egzodus Srba registovana je i u drugim „multietničkim" centrima većeg bh. entiteta. Naime, od predratnih 40.000 Srba koji su živeli na području današnjeg Tuzlanskog kantona, prema zvaničnim podacima SPC ostalo je jedva nešto više od 2.000 starih, uplašenih i obespravljenih ljudi. Gotovo identična situacija je i u Zenici.

- U Tuzli je imenom i prezimenom ostalo 900 pravoslavnih vernika kojima se osveštavaju kuće. Ostali s vremena na vreme posete crkvu, ali sam ubeđen da u gradu nema više od 2.500 Srba. S obzirom na to da su preostali Srbi uglavnom stariji ljudi, a mladima ne pada na pamet da se vrate, izvesno je da će Tuzla u doglednoj budućnosti biti grad bez srpskog stanovništva - kaže za Press RS Niko Tošić, arhijerejski namesnik Eparhije zvorničko-tuzlanske u ovom gradu.

Mladih nema

Prema podacima kojima raspolažu u Srpskom prosvetno-kulturnom društvu „Prosvjeta" u Zenici, broj Srba u ovom gradu je sa predratnih 23.000 takođe smanjen više od deset puta.

- Ne postoje precizni podaci, ali procenjujemo da broj Srba koji trenutno žive u Zenici ne prelazi 2.000 - kažu u „Prosvjeti".

Nešto masovniji povratak Srba na predratna ognjišta u FBiH zabeležen je samo na području Livanjskog kantona, ali ukupan broj povratnika čak i tamo ne prelazi 15.000.

- U Drvar, Glamoč i Grahovo, kao mesta koja federalni mediji često zloupotrebljavaju prikazujući ih kao primer „uspešnog povratka", uglavnom su se vratili stari koji su došli da umru na rodnoj grudi. Posla za omladinu nema, infrastruktura je u očajnom stanju, a srpska deca u školama uče po hrvatskom nastavnom programu. Ako se nešto drastično ne promeni, za deceniju ili dve Srba više neće biti ni u ovom kraju - kaže Mile Marčeta, predsednik Udruženja „Održivi povratak" iz Drvara.

O ovoj temi pokušali smo da razgovaramo i sa nadležnima iz federalnog ministarstva za izbegla i raseljena lica, ali niko nije odgovarao na telefonske pozive.

Komentari

Goga Jovo @gajo dangubic
14.06.2015 - 21:24

Poštovana redakcijo Pressa Rs. Čitam ove tekstove , pa se pitam dokle ćemo mi ovo samo pisati i komentarisati, a rezultata nigdje.Ja sam povratnik u Maglaj. Živim skorom 10- god. Povremeno odlazim u Crnu Goru da radim al i tamo je sada teško za posao jer slabo plaćaju. Istina je da se u Maglaju laže o stanju paravom koliko se Srba tačno vratilo, a pre par dan kada sam ušao u zgradu da rodni list podignem za sebe i zatekao Nenada Kršića , jednog jedinog Srbina povratnika gdjer radi i u kakvim uslovima , kako ga provociraju na nacionaln- vjerskoj osnovi i tokolege njegove koje sa NJIM RADE , tog momenta sam imao želju da Javno na sve medije objavim i pozovem Srbe na ulicu i da damo podršku tom čoveku kojem vjeriujte ne da nije Lako nego pakao.Poštovana gospodo političari Načelniče opštine Maglaj, znašli ti da bi mogao odgovarati za ovo što Kršiću tvoji Bošnjaci rade u jednoj državnoj instituciji, žalili se tebi tvoj uposlenik , znašli ti kakve posledice slede, ti štitiš vozača svog koji drogu vozi, nije ti bitan srbin tako kaži. Otići ćemo mi ali znaj da je ovo naša zemlja niste nam je vi dali , mnogi će da i prodaju ali nećete biti sretni vi na njoj. Nije problem Srbi imaju gdje da odu ali gde će te vi, pročitajte i pogledajte koliko se nas u FBiH VRATILO , biće vam sve jasno.

1
0
ma gdje da se vrate
14.06.2015 - 21:24

Ma, gdje da se vrate kad svaki treći muškarac izgleda kao mevlid!Pa on se usudio da sa puskom hoda u sred dana u centru grada i napada, ni manje ni više, nego USA ambasadu! Sta obican nemusliman onda da očekuje?! A mevlida koliko hoćeš.

0
0
Đuro @ma gdje da se vrate
14.06.2015 - 21:24

Nema donacija za porušene Srpske kuće u Federaciji BiH, nema posla, nastavni program je na bosanskom jeziku, tako da i ono malo Srpske djece ne uče istoriju već historiju i to čuj moj jarane na novokomponovanom tzv. bosanskom jeziku.Latinično pismo samo u upotrebi, ravnopravnost jezika i pisma je samo deklarativne prirode.a da ne govorimo o palenju crkvi, napadima na sveštenike, misterioznih ubistava povratnika- opšte ludilo i klima Srbofobije na svakom koraku. A o sigurnosti nemože se ni govoriti, evo danas vijest u Sarajevu na Bašćaršiji ubijen-zboden nožem na smrt amerikanac srednjih godina.Ubica je prepostavka neki lokalni đeparoš- pljačkaš kad ga je žrtva pročitala dobio je nož u grudi.Sigurno je umako u neki obližnji budžak, pa će ga naći policija kako ono se kaže na "kukovo ljeto". To je po danu ubisvo. kao i zločin na početku rata-kada je ubijen Srpski svat Gardović.Nema svjedoka, očevidaca zločina, zako je to kod Bošnjaka- zakon omerte.

0
0