Od dece traže da idu u „Mek“ i napišu sastav

Od dece traže da idu u „Mek“ i napišu sastav

08.11.2012.Ažurirano: 23.06.2016.
Roditelji učenika banjalučke Osnovne škole (OŠ) „Ivo Andrić“ tvrde da učitelji i nastavnici njihovu decu primoravaju da idu u nedavno otvoreni restoran brze hrane „Mekdonalds“ ida za taj „izlet“ ponesu po pet KM!

Otac jednog osnovca četvrtog razreda koji je zamolio da mu ne otkrivamo identitet kaže da su se on i ostali roditelji pobunili protiv takvog zahteva. On priča kako su učitelji potom odlučili da u odlazak u restoran ovog svetskog lanca brze hrane decu ne vode kolektivno, ali i da su ih šokirali nalogom deci da samostalno posete restoran i o njemu napišu sastav, koji će biti ocenjivan?!

Apsurdno i opasno

- Pre desetak dana moje dete je došlo iz škole i reklo da je učiteljica poručila da će ići na izlet u „Mekdonalds" i da za obrok treba da ponesu po pet maraka. Ostao sam bez teksta jer smatram da škola nema pravo da deci nameće posete nekakvim restoranima i još da zahtevaju da svako dete ponese pare. To je priličan izdatak za većinu roditelja. Rekao sam detetu da prenese učiteljici da ono neće ići, što je, kako se ispostavilo, učinila i većina drugih roditelja - kaže naš sagovornik.

Posle nekoliko dana, nastavlja naš sagovornik, njegovo dete je iz škole došlo sa novim, još apsurdnijim zahtevom.
- Deci je rečeno da se u „Mekdonalds" neće ići kolektivno, nego će ići ko kako i s kim želi, ali da su obavezni da napišu sastav o ovom restoranu, koji će biti za ocenu?! Nije mi jasno šta je to tako posebno u „Mekdonaldsu" da on mora biti posećen i da o njemu i sastav mora da se napiše - priča ovaj roditelj.

On dodaje da je zbog toga hteo da ode do učiteljice, ali da se plaši da bi ga etiketirali kao bundžiju i da bi zbog toga njegovo dete moglo da ima problema u školi.
- Samo zato, kao i roditelji druge dece, ne želim da istupam javno. Ipak, ne znam šta da radim jer se moje dete plaši da će dobiti jedinicu ako ne napiše taj famozni sastav, a ja sam tek sada protiv toga da se povinujem odluci škole. Očigledno je nekome i te kako stalo da deca tamo potroše pare - naglašava naš sagovornik.

Otac učenika sedmog razreda OŠ „Ivo Andrić" potvrdio je za naš list da je njegovo dete već bilo na „izletu" u „Mekdonaldsu".
- Učenicima je rečeno da će toga dana najpre posetiti Muzej, a posle toga i „Mekdonalds" i da ponesu pare za obrok. Pristao sam samo da dete ne bi bilo izuzetak, ali smatram da ovakvo ponašanje nije u redu. Razumem da deca treba da idu na prave izlete, u muzeje, pozorišta, bioskop i slično. Međutim, van pameti je da se kolektivno vode po restoranima - naglašava naš sagovornik.

To je nesporazum
S druge strane, u OŠ „Ivo Andrić" tvrde da u školi nikada nije doneta odluka o obaveznom odlasku u „Mekdonalds", a još manje o pisanju sastava o poseti ovom restoranu. Direktorka Željka Opačić kaže za Press RS da se izleti planiraju godišnjim programima. Ona naglašava da izlet u „Mekdonalds" ni u kojoj varijanti nije planiran.
- Međutim, pojedini učenici, bez obzira na upozorenja uprave škole i nastavnika da tokom velikog odmora ostanu u školskom dvorištu, odlaze u „Mekdonalds". Njima upravo roditelji daju novac za to, a ovamo se bune protiv navodnog kolektivnog odlaska u ovaj restoran, od kojeg ionako nema ništa. Tačno je da su učenici sedmog razreda išli u Muzej, a ako su toga dana i svraćali u „Mekdonalds", to su uradili usput i svojom voljom. Proveriću još sa učiteljicama da nije možda došlo do nekog nesporazuma, ali ja zaista ne znam ni za kakav izlet ovakve vrste - naglašava Opačićeva.
U Ministarstvu prosvete RS kažu da su od rukovodstva OŠ „Ivo Andrić" zatražili da danas sazove roditeljski sastanak, kako bi se proverile tvrdnje roditelja.

Komentari

Guru
14.03.2015 - 12:41

Gdje su bili ti savjesni roditelji kada ih je bivši direktor pljačkao organizujući odlaske na ekskurzije i "školu u prirodi" po papreno skupim cjenama. Sadašnje rukovodstvo škole na čelu sa direktoricom radi odgovorno i savjesno svoj posao poštujući sve zakonske i tenderske procedure. Škola na početku školske godine donosi program rada prema smjernicama Ministarstva prosvjete u kome se jasno definiše koje manifestacije i ustanove će učenici posjetiti u sklopu vaspitno-obrazovnog rada. Taj program rada škole se za vrijeme mandata ovog rukovodstva u potpunosti poštuje, tako da su navedene tvrdnje o kolektivnom odlasku u restoran Mc Donalds neprovjerene i paušalne tvrdnje. Ako je neko na svoju ruku djecu upućivao u pomenuti restoran za to ne snosi odgovornost škola. Zato čitav slučaj treba ispitati pa tek onda iznositi tvrdnje i pogrešno informisati javnost.

0
0
Nastavnik @Guru
14.03.2015 - 12:41

...pa jesu li već pojeli taj.... hamburger...ijesu li već napisali taj pisani sastav o hamburgeru... Turski ćevap

0
0
Anonimna @Nastavnik
14.03.2015 - 12:41

Roditelji koji zaista vode brigu o svojoj djeci nemaju razloga da olajavaju ni školu i nastavnike,roditelji preispitajte se koliko vremena provodite sa svojom djecom,da li razgovarate sa njima i sl.stvari,potrebni ste im

0
0