Imad al Masri pod lupom FBI

Imad al Masri pod lupom FBI

15.11.2011.Ažurirano: 23.06.2016.
Egipćanin Imad al Misri odobrio je napad na američku ambasadu u Sarajevu! Agenti FBI i policijske agencije u BiH sumnjaju da je nekadašnji verski vođa zloglasnog odreda „El mudžahid“ bio glavni inspirator napada, u kojem je vehabija Mevlid Jašarević bio samo „izvođač radova“!

Da je Al Misri, prema relevantnim procenama, „pritisnuo dugme za atak na Ambas adu SAD" svedoče i podaci odlično obaveštenih izvora da se ovaj sledbenik radikalnog verskog pokreta „Muslimanska braća" ponovo aktivirao u BiH u februaru ove godine, kada je i stigao iz Egipta, gde je robijao od 2001. do 2009. godine. Naši izvori tvrde da Al Misri nikada nije zaboravio da je na robiju u matičnu zemlju poslat upravo iz BiH, i to po nalogu Amerikanaca. Koliko mu je deportacija teško pala potvrđuje i činjenica da se on u BiH odomaćio do te mere da se „odazivao" na ime Eslam Durmo i da se u Bosni oženio i stekao porodicu. Prema procenama bezbednjaka, „bošnjački zet" iz „Muslimanske braće" rešio je da njegov kambek u „drugu domovinu" ostane upečatljiv, pa je još u februaru, čim je došao u BiH, počeo da drži vatrene propovedi „svojoj braći" u Sarajevu i Travniku. Domaće vehabije nisu zaboravile njegove proglase i instrukcije iz rata, pa su ponovo pohrlile na njegova nazovi-verska predavanja. Veruje se da su Jašarević i njegovi pomagači iz rezervata u Gornjoj Maoči, među kojima je i uhapšeni Emrah Fojnica, stupili u vezu sa opasnim Egipćaninom i s njim se zbližili toliko da su zajedno isplanirali i napad na Ambasadu SAD.

- Američki agenti i njihove domaće kolege u dosadašnjoj istrazi o napadu došli su do toga da većina tragova vodi upravo prema Al Misriju kao glavnom inspiratoru i svojevrsnom naredbodavcu napada. Veruje se da je on Jašareviću i jatacima i dao dozvolu da na američku ambasadu ispucaju rafal od 105 metaka. Takođe, osnovano se sumnja da je opasni ratni trovač i svojevrsni ideološki komesar „El mudžahida" imao dvostruki motiv. Na prvom mestu je osveta Amerikancima, koji su ga odvojili od porodice i doprineli tome da proživi torturu u zatvoru u Egiptu. Drugi važan faktor je činjenica da „Muslimanska braća" posle zbacivanja Hosnija Mubaraka s vlasti imaju ambiciju da zagospodare Egiptom i od njega stvore islamsku državu zasnovanu na šerijatskim zakonima. Moguće je da je Al Misri, organizovanjem napada na ambasadu u Sarajevu, Amerikancima želeo da pošalje poruku da se ne petljaju u unutrašnje stvari Egipta i planove „Muslimanske braće" da tu zemlju potčine sebi i svom „svetonazoru" - kažu dobro obavešteni izvori Pressa RS.

Al Misri: Lagumdžija je gori od četnika
- BiH je moja država, država moje supruge, dece, moje hairli braće i sestara - napisao je Imad al Misri na jednom od islamskih sajtova, komentarišući mogućnost posete ili povratka u BiH. On je za deportaciju u Egipat i torturu koju je preživeo u tamošnjim zatvorima optuživao Amerikance i vlast Zlatka Lagumdžije.
- Ima Bosanaca koji su uzrok mog dugogodišnjeg iskušenja, ali to je manjina od manjine. Šta sam učinio da Lagumdžija tako postupi sa mnom? Čini mi se da bi sa mnom i četnici bolje postupili - poručio je Al Misri.
Analitičar Dževad Galijašević potvrđuje da Al Misri trenutno ima najveći autoritet među vehabijama.

- Otkad se vratio, među ovdašnjim vehabijama primećene su intenzivne aktivnosti jer je među njih došao čovek koji je i u ratu i u posleratnom periodu za njih bio vrhovni verski autoritet, šejh koji govori šta je ispravno u islamu a šta ne, i ko je pozvan da tumači veru. Zato i jeste moguće da je upravo Al Misri „pritisnuo dugme" u glavi jednog „deteta" kriminalne prošlosti, koje je verovalo da će mu napadom na Ambasadu SAD sve biti oprošteno i da će umreti kao mučenik - kaže Galijašević.

On ističe da se Al Misri u BiH vratio sa puno novca i zadatkom da pomiri „zavađenu braću u islamu".

- Upravo je Al Misri pomirio Nusreta Imamovića i Bilala Bosnića, čiji su politički i verski ciljevi identični idejama „Muslimanske braće". Oni i ovde i tamo žele islamsku državu po šerijatu i spremni su na džihad da bi ostvarili taj cilj. Zato od BiH ovakvim napadom žele da stvore sekundarno žarište, jer su Amerikanci i ovde i u Egiptu neprijatelji stvaranja šerijatske države - zaključuje Galijašević.

Upozorenje - Novinar sarajevskog „Oslobođenja" Esad Hećimović podseća
Egipćanin je štampao program vehabijskog pokreta u Bosni

Esad Hećimović, novinar „Oslobođenja" koji godinama piše o delovanju radikalnih islamista u BiH, takođe primećuje da se među vehabijama na terenu u poslednje vreme i te kako oseća uticaj Imada al Misrija. Hećimović, kome je uhapšeni vehabija Emrah Fojnica putem interneta uputio pretnje, podseća da je El Misri još 1993. godine štampao „Shvatanja koja treba ispraviti", programsku knjižicu vehabijskog pokreta u BiH.
- Istraga će pokazati da li je Al Misri imao veze sa napadom na američku ambasadu, ali je sigurno da je on za vehabije oduvek bio autoritet u verskom smislu. On je taj koji odobrava šta će ko od njih uraditi u ime islama - kaže Hećimović.
Njegova teza da pripadnici vehabijskog pokreta grade paralelno društvo s ciljem uništenja društva u kojem žive svi ostali građani ove zemlje bila je razlog što je i ranije bio izložen ozbiljnim pretnjama Al Misrijevih sledbenika.
- Jedan od njegovih najbližih saradnika proglasio me je Alahovim neprijateljem. Taj čovek je nakon Al Misrijeve deportacije u Egipat pobegao iz BiH u Emirate, ali je i danas aktivan. Njihovi skupovi, predavanja, seminari i internet i danas stvaraju virtuelni svet, koji proizvodi posledice u našoj stvarnosti. Zato njihove poruke i pretnje treba shvatiti ozbiljno - poručuje Hećimović.

Komentari

paprikar
14.06.2015 - 21:22

Ima nost ko crnac

1
0