General Lisica podigao narod!

General Lisica podigao narod!

21.03.2013.Ažurirano: 23.06.2016.
Penzionisani general Vojske RS Slavko Lisica podigao je pravu buru <a href="http://www.pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/34935/BORS+treba+raspustiti!.html">jučerašnjim intervjuom u našem listu</a> u kome je bez dlake na jeziku poručio da Boračku organizaciju RS treba raspustiti zato što ne služi ni za šta, a posebno tvrdnjom da borački dodatak treba ukinuti zato što predstavlja običnu crkavicu i milostinju.

Portal Pressa RS pretrpan je komentarima podrške proslavljenom i u pesmi opevanom komandantu VRS, dok je redakcija bila zagušena telefonskim pozivima brojnih demobilisanih vojnika i oficira koji žele da stupe u kontakt sa generalom Lisicom i čestitaju mu na svemu što je izjavio.

Predsednik Sarajevsko-romanijske regije BORS-a Željko Lalić, koji je pre dva dana otvoreno zatražio ostavku predsednika BORS-a Pantelije Ćurguza, kaže da "potpisuje gotovo sve što je rekao general Lisica." Lalić ističe da je general sto odsto u pravu kada kaže da ovakav BORS nikome ne treba i da je bolje raspustiti ga, nego da nastavi da funkcioniše na ovakav način.

Na kratkoj uzici

- BORS je potreban borcima, ali ne ovakav! Nažalost, neke stvari su u startu postavljene naopako i BORS je 1996. godine propustio priliku da bude ono što treba da bude. Političari su kasnije odigrali svoju ulogu i stalno su nastojali da BORS drže na kratkoj uzici, što im uspeva do dan-danas - kaže Lalić.

On dodaje da su borci iz istočnog dela RS još u maju prošle godine na skupštini BORS-a u Derventi zatražili Ćurguzovu ostavku, ističući da je predsednik BORS-a ostao u fotelji zato što je dobio podršku tesne skupštinske većine.

- Neću da grešim dušu, on je u Derventi stavio mandat na raspolaganje, ali skupština je to odbacila. Posle je javno govorio da će se povući sa čela BORS-a, ali čini mi se da sada ne može da odstupi. Kada je reč o boračkim dodacima, ne smatram da ih treba ukidati, ali se apsolutno slažem sa generalom Lisicom da se borcima mora omogućiti da žive dostojanstveno - kaže Lalić.

Kutlešić: Borci su izvarani i ne veruju nikome!

Predsednik Udruženja vojnih penzionera general Milorad Kutlešić kaže da je skoro svakodnevno u kontaktu sa Lisicom i da se u mnogim stvarima slaže sa njim, ali ističe da su i jedan i drugi svesni da je mnoge dobre i pozitivne stvari o kojima je general Lisica govorio u Pressu RS jako teško sprovesti u delo.

- Borački dodaci su mizerni i verujem da bi ih se mnogi borci odrekli, ali samo kada bi petsto odsto bili sigurni da će taj novac biti iskorišćen za njihovo zapošljavanje. Međutim, pošto su izvarani nebrojeno puta do sada, sumnjam da veruju da bi te pare bile iskorišćene u prave svrhe i zato se ne bi odrekli dodatka, jer za njega mogu sebi da kupe bar šteku cigareta. A da su borci poniženi i obespravljeni, to nije nikakva novost - kaže Kutlešić.

Danijel Simić, osnivač portala "Frontal.rs" i sin pokojnog generala VRS Novice Simića kaže da jedan od glavnih razloga zbog koga se RS i njeni stvaraoci nalaze u gotovo bezizlaznoj situaciji predstavlja to što su političari prodavali svoje komandante, jednog po jednog, kako bi sačuvali vlastite pozicije i privilegije.

Veleizdajnici

- Nažalost, na našoj političkoj sceni su i danas i te kako prisutni ti likovi i kritikuju stvari koje su štetne po RS, a koje su oni ili započeli ili priveli kraju. Dok god narod ne počne da kažnjava tu političku nedoslednost i dok takve ljude ne proglasi veleizdajnicima umesto što glasa za njih, ništa se neće promeniti - kaže Simić.

On ističe da su predstavnici boračke populacije u velikoj meri sami odgovorni za teško stanje u kome se nalaze.

- Sve organizacije u RS koje predstavljaju žrtve rata, a posebno BORS, nemaju snagu ni približnu onoj kakvu imaju predstavnici boračke populacije u Hrvatskoj ili Federaciji BiH - kaže Simić.

Komentari

Vojnik
14.03.2015 - 12:41

Zasto ostali generali sute, zasto ne pozovete narod da ustane kao 1992??? Ocigledno ovaj put protiv drugacijeg neprijatelja !!

0
0
Madžar
14.03.2015 - 12:41

Kakvo li je stanje tek u Federaciji? Nesmijem ni pomisliti. Odredili veće penzije, veće invalidnine, veće boračke dodatke po raznim osnovama, daju i veće plate, povećali procenat učešća u raspodjeli indirektnih prihoda, a još ni Telekom svoj nisu prodali. Ni vlast ne mogu formirati, nemaju političku stabilnost a o finansijskoj da i ne pričamo. U kakav sunovrat oni padaju ni sami nisu svjesni. Ipak, mora se reći da nije toliki problem ni sam BORS. Ovo nisu protesti protiv borsovog rukovodstva, ovo je protest protiv bijede i beznađa, hipokrizije i licemjerstva, improvizacije i blefa. I kako do dolaska OLAF-a, jer svijet je pun gada, kako reče pisac.

0
0
sokolac @Madžar
14.03.2015 - 12:41

Zbog takvih kao lalić je BORS dosao na ove grane. pozdrav milos delić

0
0