Fabriku opelješili za dva miliona KM

Fabriku opelješili za dva miliona KM

19.09.2012.Ažurirano: 23.06.2016.
Policija je pokrenula istragu protiv Nebojše Pejovića, sudije Osnovnog suda u Banjaluci, Vojina Šukala, zemljišnoknjižnog referenta, Gostimira Ivankovića, direktora „Evromotora“, i advokata Zorana Bubića, osumnjičenih da su ojadili nekadašnji privredni gigant FAM „Jelšingrad“ za skoro dva miliona maraka.

Kako saznaje Press RS, četvorka je već ispitana u policiji, a izjavu jedino nije dao Pejović, koji se pozvao na svoj sudijski imunitet.

Lažni i hipoteka i poverioci

Policija je juče protiv njih podnela prijavu Okružnom tužilaštvu u Banjaluci, u kojoj se navodi da su zloupotrebom službenog položaja i ovlašćenja omogućili firmi „Evromotor" iz Banjaluke da nezakonito skine 1,86 miliona KM s računa FAM „Jelšingrad" u stečaju.
U prijavi se navodi da je Vojin Šukalo 26. marta prošle godine, postupajući po zahtevu firme „Evromotor", doneo rešenje po kojem je u korist preduzeća nezakonito uknjižio hipoteku na upravnu zgradu „Jelšingrada". Reč je o poslovnoj zgradi u naselju Lazarevo, sa skoro 2.500 kvadrata poslovnog prostora.
Policija sumnjiči Ivankovića i Bubića, koji je bio pravni zastupnik „Evromotora", da su 19. septembra prošle godine podneli predlog Osnovnom sudu u Banjaluci u kojem su naveli neistinite podatke radi sticanja statusa hipotekarnog poverioca u izvršnom predmetu.

Zgrada nije predmet stečaja

Na osnovu tih lažnih podataka, sudija Pejović je 11. novembra doneo nezakonito rešenje po kojem je izvršen prenos 1,86 miliona KM „Jelšingrada" sa računa Okružnog privrednog suda u Banjaluci na račun „Evromotora", navodi se u izveštaju.

Tegeltija: Sve sam saznao iz medija
Milan Tegeltija, predsednik Osnovnog suda u Banjaluci, nije želeo da komentariše izveštaj koji je podnesen protiv sudije Pejovića, navodeći da je o tome saznao iz medija.
- Na tužilaštvu je da razmotri dokaze koje im je dostavio MUP i da preduzme dalje korake. Sudija Pejović će biti tretiran kao i bilo koji drugi građanin i neće imati nikakve povlastice - rekao je Tegeltija. On je dodao da kao predsednik suda ne može da preduzme nikakve mere protiv Pejovića, pošto o njegovom daljem statusu i eventualnoj suspenziji odlučuje disciplinski sudija Visokog sudskog i tužilačkog veća.
Željko Vujatović, član odbora poverilaca „Jelšingrada", kaže da je odbor još pre nekoliko meseci podneo krivičnu prijavu protiv preduzeća „Evromotor" zbog nezakonitog prebacivanja novca. On tvrdi da upravna zgrada nikada nije bila predmet stečaja i da samim tim nije bilo pravnog osnova da „Evromotor" skida novac s računa „Jelšingrada".

Advokat Bubić je prijavu MUP-a nazvao neozbiljnom, ističući da je policija dala sebi za pravo da presuđuje pre presude. On je objasnio da se u njoj tereti za svoje pravno mišljenje, koje je dao kao advokat, što mu i jeste posao.

- Mene terete da sam u izvršnom predmetu podneo predlog za nastavak izvršnog postupka i da sam sudu dostavio informacije koje nisu tačne, iako sam samo davao pravno mišljenje i stavove. Moram da naglasim da taj izvršni predmet još nije gotov, već je doneto samo prvostepeno rešenje koje nije pravosnažno. Predmet se nalazi u Okružnom sudu i, prema tome, MUP se direktno upliće u rad suda - rekao je Bubić.

On je prijavu nazvao površnom i naveo da njega štiti član 41. Zakona o advokatima, koji kaže da advokat ne sme da bude pozvan na odgovornost zbog svog mišljenja u sudskom postupku, kao i da ga štiti Ustav RS.

Komentari

nela
14.03.2015 - 12:41

Posmatrajući predizbornu aktivnost, mislim da ovakvoj teškoj situaciji i množenju mafijaša doprinose roditelji koji su dozvolili da im djeca hodaju i prikupljaju glasove za njihove ,,vođe" političare, umjesto da su uzeli knjigu i nešto pametno naučili, pa kad nešto nauče da postave lopovima pitanje šta rade u firmama sa stažom preko 40 godina, dezerterima i drugim mafijašima koji svakodnevno pljačkaju i ovo malo preduzeća što je ostalo i na koji način primaju pripravnike i radnike naročito pred izbore.Žao mi je omladine koja je dozvolila da im se starci unose u lice sa svojim smrdljivim zadahom i pričaju priče koje nemaju nikakve veze sa njima i njihovom budućnošću osim što će imati neku trenutnu poziciju koja će im se kad tad obiti o glavu. Nadam se da će masa roditelja u ovom tekstu pronaći sebe i svoje dijete.

0
0
goranRS @nela
14.03.2015 - 12:41

Čestitam od srca na ovom komentaru!

0
0
guitar @goranRS
14.03.2015 - 12:41

Uuu sto taj Dabic ima zenu prava karaljka ,on onakav smotan uzima lovu dok mu zenu kresu na RTS-u!

0
0