Advokati traže milion i po KM!

Advokati traže milion i po KM!

17.10.2011.Ažurirano: 23.06.2016.
Dobojski advokati od 1. novembra prestaće da zastupaju klijente po službenoj dužnosti! Sudovi u Doboju biće blokirani ako se advokatima koji su bili angažovani kao branioci po službenoj dužnosti do tada ne izmiri dug za troškove dosadašnjeg angažmana!

Iza ove najave stoji Zbor advokata regije Doboj, koji je usvojio zvaničan zaključak da će prestati da rade ukoliko im sudovi ne isplate ukupno 1,5 miliona maraka za troškove zastupanja po službenoj dužnosti u ovoj i prošloj godini.

Kako Press RS saznaje, ovaj zaključak, donet 13. oktobra, uskoro će biti prosleđen Vladi RS, Ministarstvu pravde, Advokatskoj komori RS, okružnim i osnovnim sudovima i ostalim nadležnim institucijama.

Dobojski advokat i jedan od rukovodilaca regionalne advokatske komore Miroslav Ristić podseća da su dobojski advokati još u maju ove godine zapretili da će obustaviti rad. On ističe da su odustali od štrajka nakon obećanja da će im dug biti izmiren. Međutim, dug je u međuvremenu porastao, i to dvostruko, zbog čega su advokati čvrsto rešili da, kako sami kažu, više ne rade za džabe i posluju u minusu.

Opasan presedan

- Mi smo doneli zaključak da od 1. novembra prestanemo da zastupamo klijente po službenoj dužnosti dok nam se ne izmiri dug. Znači, vremena za dogovor još ima i mi se nadamo da nećemo doći u situaciju da naš zaključak sprovodimo u delo. Mi ćemo zaključak poslati svim relevantnim institucijama, a ako bude bilo potrebno, tražićemo i vanrednu sednicu Skupštine Advokatske komore, jer mora da se pronađe izlaz iz ove situacije - kaže Ristić.

Međutim, iako stavove dobojskih kolega podržava i veliki broj advokata iz RS, predsednici regionalnih advokatskih komora odbijaju da govore o ovom problemu. Svojevrsnom zidu ćutanja na temu koja je tabu iako to nipošto ne bi smela da bude pridružila se i Ljiljana Minjanović. Reč je o šefici Zbora advokata, koja je pre pet meseci pretila obustavom rada i blokadom brojnih sudskih predmeta ako njene kolege ne naplate potraživanja za angažman u procesima po službenoj dužnosti.

Miljanovićeva je tada tvrdila da su advokati spremni čak i da podnesu tužbe protiv RS, ali danas odbija da govori o štrajku.

- Ne bih u ovom trenutku govorila u javnosti o našim zaključcima. Ne znam šta je sa kolegama i zašto su uopšte izašli u javnost s tim - kaže Miljanovićeva.

Ni predsednik Zbora advokata regije Istočno Sarajevo Nada Mandić nije želela da govori o ovoj temi. Mandićeva je kratko rekla da ima smrtni slučaj i da nije u prilici da govori. Ona je dodala da istočnosarajevski advokati nisu odlučili da prestanu da zastupaju klijente po službenoj dužnosti.

Ipak, Press RS saznaje da je Zbor advokata Istočno Sarajevo još 19. septembra zatražio da im se sva dugovanja za prošlu godinu izmire u roku od mesec dana, tačnije do sutra, a da im se svi dugovi za tekuću godinu izmire zaključno sa 31. decembrom ove godine.

Brzo rešiti problem

Predsednik Zbora advokata regije Bijeljina Petar Bibić kaže da su oni doneli sličan zaključak kao i kolege iz Doboja. On, ipak, ističe da je na Izvršnom odboru Advokatske komore RS dogovoreno da se u što kraćem roku održi sastanak sa premijerom RS, ministrima finansija i pravde, kako bi se ovaj problem rešio.

- Advokati mogu da podnesu tužbe i blokiraju trezor RS, jer zakon propisuje da branioci po službenoj dužnosti moraju da budu isplaćeni mesec dana od pravosnažnosti presude u predmetu u kojem su bili angažovani. Međutim, to nam nije cilj, ali brojni advokati zbog tog kašnjenja imaju problema sa plaćanjem svojih zakonskih obaveza i zato očekujemo da se ovaj problem što pre reši - ističe Bibić.

S druge strane, savetnik ministra pravde Nikola Kovačević kaže da ne zna ništa o najavljenom bojkotu dobojskih advokata. O najavljenom štrajku ništa ne zna ni v. d. predsednika Izvršnog odbora Advokatske komore RS, banjalučki advokat Branislav Rakić. On, doduše, priznaje da postoje problemi u plaćanju advokata, ali tvrdi da „ništa nije alarmantno".

- Nikakav dopis o tom, kako kažete, štrajku advokata u Doboju još nije stigao u Advokatsku komoru. Određeni problemi sa isplatama postoje, ali nije ništa alarmantno. S tim isplatama se stalno pomalo kasni, pa se to plati... I stalno tako.... Zato ne vidim potrebu za dizanjem prašine - kaže Rakić.

Pojedini advokati iz Doboja koji insistiraju na anonimnosti ističu da je Ministarstvo pravde RS dostavilo Osnovnom i Okružnom sudu u Doboju sredstva za isplatu branilaca po službenoj dužnosti.

- Međutim, taj novac je potrošen za druge namene, što je i izazvalo revolt advokata - tvrde sagovornici Pressa RS.

Komentari