Pronađeni DNK tragovi šest radnika

Pronađeni DNK tragovi šest radnika

09.02.2012.Ažurirano: 24.06.2016.
Šest radnika banjalučke dvorane „Borik“ bilo je u dodiru sa naoružanjem pronađenim uoči obeležavanja svečane akademije povodom Dana Republike Srpske, utvrđeno je veštačenje u Nacionalnom kriminalističko-tehničkom centru MUP-a Srbije.

Izvor blizak Tužilaštvu BiH, koji je imao uvid u rezultate izvršenog veštačenja, tvrdi za Press RS da su tragovi šest radnika „Borika" pronađeni na oružju, sportskim torbama, najlonskim kesama i tkaninama u koje je oružje bilo umotano. Osim toga, u novinarskim kabinama u dvorani, gde je oružje bilo skriveno, pronađeno je i više opušaka na kojima su otkriveni DNK tragovi.

Dodatne analize

- Na predmetima koji su bili na veštačenju, pored otisaka prstiju, pronađeni su i DNK profili više osoba. Deo tragova je identifikovan i utvrđeno je da pripadaju šestorici zaposlenih u JUSC „Borik". Međutim, postoje i tragovi više osoba koje još nisu identifikovane. Zbog toga će biti obavljene dodatne provere i DNK analize. To podrazumeva da će od svih osoba do kojih se tokom istrage došlo biti uzeti brisevi koji će biti upoređeni sa tragovima pronađenim na oružju i ambalaži - kaže izvor Pressa RS.
On je ponovio da je veštačenjem utvrđeno da su pronađene puške ispravne i da su ranije upotrebljavane, odnosno da je iz njih pucano. Međutim, sagovornik Pressa RS tvrdi da nikakvo veštačenje ne može precizno da utvrdi vreme kada je oružje uneto u dvoranu.
- Veštačenjem ne može da se utvrdi datum unošenja oružja u dvoranu. To će biti predmet dalje istrage. Međutim, sva ova veštačenja nisu dokazala ništa senzacionalno. Ipak, osnovno je da se utvrdi motiv i otkrije da li je to oružje zaista trebalo da posluži za terorističku akciju, koja bi sigurno imala nesagledive posledice ako se uzme u obzir koliko je oružja pronađeno - kaže naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, tužilaštvo je zbog toga naložilo i veštačenja nekoliko telefona, koja su tokom istrage uzeta osumnjičenom Božidaru Stanišljevića i osobama koje su bliske s njim.

Stanišljeviću produžen pritvor
Sud BiH produžio je osumnjičenom Božidaru Stanišljeviću pritvor za dva meseca.
- Pritvor je produžen zbog bojazni da bi boravkom na slobodi Stanišljević mogao da uništi, sakrije, izmeni ili krivotvori dokaze ili tragove važne za krivični postupak, kao i zbog bojazni da njegovo puštanje na slobodu rezultiralo stvarnom pretnjom narušavanju javnog reda - navode u sudu BiH.
Stanišljević je u pritvoru od 10. januara, a osumnjičen je za krivično delo terorizma, za koje je zakonom zaprećena kazna od jedne do deset godina zatvora.
- Osnovni cilj tih veštačenja je da se utvrdi da li je osumnjičeni Stanišljević nedavno imao kontakte sa bivšim načelnikom DB-a Republike Srpske Ljubanom Ećimom ili nekim drugim kriminalcima, koji bi eventualno mogli da budu umešani u neku zaveru. Veštačenja su u toku i tužilaštvu još nisu dostavljeni rezultati - objašnjava izvor Pressa RS.
Direktor Policije RS Gojko Vasić kaže da mu je poznato da su na pojedinim predmetima pronađeni tragovi više osoba.

- Rezultati tih veštačenja pomažu nam da istragu usmeravamo u određenom pravcu, a koristiće se i u daljem procesuiranju pojedinaca. Tačno je da su na određenim predmetima pronađeni tragovi više osoba, ali na to su ukazivali i neki drugi tragovi do kojih smo ranije došli. Sada to sve treba detaljno istražiti i proveriti - navodi Vasić.

Oružje u plafonu

Podsetimo, Policija RS je prilikom protivdiverzionog pregleda dvorane „Borik" 8. januara pronašla tri kilograma plastičnog eksploziva, automatsku pušku sa prigušivačem i pet okvira. Nađene su i dve kumulativne bombe M-79, četiri ručne bombe M-75 i M-52, lovački karabin, 330 metaka kalibra 7,62 milimetra, 67 metaka kalibra 7,9 milimetara, štapini sa upaljačem i druga vojna oprema.

Oružje je pronađeno u plafonu novinarske kabine iznad istočne tribine nasuprot centralne bine, sa koje su se tokom svečane akademije zvanicama obraćali predsednici RS i Srbije Milorad Dodik i Boris Tadić. Dva dana kasnije Stanišljević se sam predao policiji, navodeći da je oružje njegovo i da ga je on tu uneo. Stanišljević je ustvrdio i da je oružje godinama krio u dvorani. Međutim, policija sumnja u njegovu priču pošto je oružje bilo u odličnom stanju, a na njemu nije bilo ni grama prašine.

Komentari

banjalucanin
14.06.2015 - 21:24

ima li na nadjenom oruzju i eksplozivu otisaka ecim ljubana, ratnog zlocinca, kriminalca iz banjaluke? sad to vise nije, sad je drukara...

0
0
cetnik @banjalucanin
14.06.2015 - 21:24

banjalucanin napucaj se govana

0
0