Dobojlija skočio u reku i izvukao devojku koja je htela da se ubije!

Dobojlija skočio u reku i izvukao devojku koja je htela da se ubije!

05.01.2012.Ažurirano: 24.06.2016.
Proteklu, 2011. godinu obeležilo je desetine običnih ljudi koji su svojim podvizima potvrdili da su mnogo veći od bulumente političara, koja svakodnevno pozira pred kamerama i foto-aparatima iako niko od njih, za razliku od „malih heroja“, nije spreman da rizikuje svoj život da bi spasao tuđi.


Budući da je teško rangirati veličinu podviga koji su obeležili godinu za nama, Press RS je odlučio da na „velika dela malih ljudi" podseti hronološkim redom.
Već 2. januara 2011. javnost su zadivili vlasnik i radnik benzinske pumpe „Nafta trans" u Ramićima kod Banjaluke, koji su uspeli da savladaju razbojnika LJ. J.
Pljačkaš, koji je upao na pumpu sa drvenom palicom simulirajući da u džepu ima pištolj, primorao je radnika da izvuče iz torbe novac od pazara. U tom trenutku na pumpu je došao i vlasnik objekta, koji je uz pomoć radnika uspeo da savlada pljačkaša.
Medicinski tehničar iz Doboja Mišo Blagojević 24. marta skočio je u hladnu Bosnu da spase život devetnaestogodišnjoj devojci M. B., koja je pokušala da se ubije.

Devojka je skočila u reku sa mosta kod Železničke stanice u Doboju, a voda ju je nosila ceo kilometar nizvodno, sve do Japanskog mosta. Tada je Blagojević uskočio u reku i devojku izvukao na obalu.

Krajem aprila velika drama odvijala se u kući G. T. (62) iz okoline Doboja, koja je uspela da se odbrani od nasilnika C. J. (19), koji joj je provalio u kuću i pokušao da je siluje. Pre provale žena je uspela da u pomoć pozove zeta, a do njegovog dolaska žestoko se borila sa silovateljem, koji joj je naneo povrede, ali je na kraju pobegao.

Mladen Gluvajić, radnik obezbeđenja „Sektor sekjuriti", 26. maja sprečio je pljačku poslovnice „Hipo Alpe Adrija banke" u centru Banjaluke. Maskirani razbojnik mu je prislonio pištolj na glavu dok je razgovarao s jednim klijentom banke. Međutim, hrabrom reakcijom Gluvajić ga je razoružao, a potom i savladao.

Petar M., naoružan nožem, 19. jula oteo je pazar iz „D marketa" u banjalučkom naselju Nova Varoš. Međutim, ostao je bez plena jer ga je nakon pljačke pojurio radnik marketa Srđan D. On je trčao za razbojnikom kroz tri ulice sve dok ga nije sustigao i oteo mu ukradeni novac. Napad pljačkaša 22. jula odbila je i superbaka Živana Majkić (68) iz Jablana, koja je usred noći uspela da se izbori sa dvojicom provalnika koji su joj upali u spavaću sobu i pokušali da je uguše jastukom. U žestokoj borbi baka je uspela da udari oba razbojnika, nakon čega su se oni uspaničili i pobegli praznih šaka.

Dva sedamnaestogodišnjaka iz Banjaluke posle potere savladala su lopova Aleksandra L., koji je 10. avgusta opljačkao zlataru „Rojal" u centru Banjaluke. Mladići su u obližnjem kafiću pili kafu kada su čuli vrisak i zapomaganje radnice zlatare. Videvši lopova u bekstvu, oni su potrčali za njim, a onda je usledila prava filmska potera u kojoj bilo udaranja i skakanja po automobilima. Mladići su naposletku uhvatili lopova i zadržali ga do dolaska policije.

Dušan Popović (65) je 16. septembra zadobio 10 posekotina i dva uboda nožem, kada je u Gundulićevoj ulici od naoružanog razbojnika Đorđa Cenića (24) branio radnice trgovine „Čarolija". Kada je čuo zapomaganje radnica, Popović je video razbojnika sa kapuljačom i odmah ga zgrabio za duks. Međutim, razbojnik ga je napao nožem, ali se u blizini zatekao i Popovićev komšija Stanislav Kajin (31). On je odmah dotrčao u pomoć i pomogao Popoviću da savlada razbojnika.

Ile Tanasić, penzioner iz Jakupovaca kod Laktaša, 10. oktobra vratio je novčanik u kojem je bilo 3.000 maraka, koji je nekoliko časova ranije izgubila meštanka Goranka Filipić. Starac je novčanik pronašao u blizini svoje kuće i odneo ga je vlasnici.

Hrabra Ljiljana Trivić (42) iz Šamca u decembru je ranjena hicem iz pištolja dok je od razbojnika branila svoju zlataru u centru Šamca. Nakon što im se suprotstavila, razbojnici su počeli da pucaju po zlatari. Jedan hitac je Ljiljanu pogodio u šaku, a jedan je prošao kroz kragnu jakne njenog muža Jovice Trivića, koji je iz druge prostorije ušao u zlataru kako bi odbranio suprugu. Razbojnici su nakon toga pobegli bez plena. Ubrzo su uhapšeni, ali su u nedostatku dokaza pušteni na slobodu.

Komentari