Čereku tri godine i osam meseci zatvora

Čereku tri godine i osam meseci zatvora

20.03.2013.Ažurirano: 24.06.2016.
Milovan Čerek, bivši načelnik opštine Brod, osuđen je juče pred Okružnim sudom u Banjaluci na tri godine i osam meseci zatvora zbog primanja mita i nezakonitog posredovanja!

Osim kazne zatvora, Čerek je osuđen i na novčanu kaznu u iznosu od 24.000 maraka, koju je dužan da plati u roku od tri meseca od pravosnažnosti presude. Zabranjeno mu je da, po izlasku iz zatvora, u narednih pet godina obavlja poslove odgovornog lica u organima javne uprave, privrednim i drugim javnim preduzećima. Sud je, takođe, naložio da se Čereku oduzme imovina ili novac u vrednosti od 122.500 maraka, koliko je nezakonito prisvojio ovim krivičnim delima.

Sud je Čereka proglasio krivim po dve tačke optužnice u kojima se tereti da je sebi i drugima pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 136.000 maraka. Prema navodima iz optužnice, Čerek je od avgusta 2010. do 14. septembra 2012. godine od zastupnika preduzeća "2D Živković" iz Dervente, u više navrata, zahtevao i primio mito u ukupnom iznosu od 126.000 maraka, kako bi im odobrio isplatu duga opštine Brod na osnovu ugovora o izgradnji bazena. U drugoj tački optužnice Čerek se tereti za nezakonito posredovanje kod direktora JP "Gradska toplana" iz Broda da odobri isplatu dela dospelih dugovanja preduzeću "Limikom" iz Banjaluke, po osnovu ugovora o isporuci lož-ulja.

Bezobzirnost

Ova presuda nije pravosnažna i na nju Specijalno tužilaštvo RS i Čerekova odbrana imaju prava žalbe, a Čereku će u kaznu zatvora biti uračunato vreme koje je proveo u pritvoru, od septembra do oktobra prošle godine.

Živković: Hoću svoje pare

Damir Živković, vlasnik preduzeća "2D Živković" iz Dervente, izjavio je da je zadovoljan činjenicom da je Čerek proglašen krivim i da se nada da će njegovoj porodici biti vraćen novac koji je optuženi uzeo.

- Nije nam uopšte bitna visina kazne, već samo da nam bude vraćen naš novac, koji je Čerek uzeo. Reč je o sumi od 90.000 maraka, koliko nam još duguje - rekao je Živković nakon izricanja presude.

Vesna Stanković Ćosović, predsednica sudskog veća, rekla je nakon čitanja presude da su prilikom odmeravanja kazne kao olakšavajuću okolnost u obzir uzeli to što je Čerek porodičan čovek, otac troje dece i što ranije nije osuđivan. Gledalo se i na njegove godine, kao i činjenicu da se tokom suđenja ponašao korektno. Kao otežavajuću okolnost sud mu je našao bezobzirnost i upornost prilikom izvršenja krivičnog dela jer je, kako je obrazloženo, dve godine uzastopno primao mito.

- Na taj način naneo je štetu ugledu opštini Brod, na čijem je čelu u to vreme bio, ali i Republici Srpskoj. Otežavajuća okolnost je i ta što je ovim krivičnim delima stekao veliku materijalnu korist. Smatramo da je kazna koja je izrečena Čereku adekvatna težini dela za koje se tereti i da će se njome postići svrha kažnjavanja - istakla je Ćosovićeva.

Ona je pojasnila da će Čereku, ukoliko ne plati 24.000 maraka u roku od tri meseca od pravosnažnosti presude, ta kazna, takođe, biti pretvorena u zatvorsku. Osim toga, kako tvrdi ona, vreme koje provede na izdržavanju kazne zatvora neće mu biti uračunato u rok od pet godina, koliko ne sme da obavlja posao rukovodioca u javnim preduzećima i ustanovama.

Tužilaštvo zadovoljno

Specijalni tužilac RS Goran Glamočanin rekao je da su zadovoljni činjenicom da je sud prihvatio sve njihove dokaze i proglasio Čereka krivim, te mu, pored zatvorske, izrekao i druge kazne.

On je dodao da će tužilaštvo, nakon što pročita presudu, doneti odluku da li će se žaliti na visinu kazne.

Zanimljivo je da se ni Čerek ni njegov branilac juče nisu pojavili u sudu na izricanju presude.

Podsećamo, Čerek je uhapšen 14. septembra prošle godine u okviru policijske akcije "Proljeće", zajedno sa Milivojem Šormazom, vlasnikom preduzeća "Limikom". Čerek i Šormaz su uhapšeni u momentu kada su se sastali na parkingu ispred opštine Brod, gde je vlasnik "Limikoma" doneo koverat sa novcem kako bi mu ga predao. Čerek je taj novac trebalo da uzme od Šormaza kao nagradu za posredovanje kod direktora brodske toplane da bi preduzeću "Limikom" odobrio isplatu 250.000 KM duga, po osnovu ugovora o isporuci lož-ulja.

Čerek, koji je ujedno i potpredsednik Socijalističke partije RS, nakon hapšenja mesec dana proveo je u pritvoru, posle čega je pušten da se brani sa slobode. On se na sudu izjasnio da nije kriv po navodima optužnice, ali su ga demantovali Šormaz i Boro Milošević, direktor Direkcije za izgradnju i razvoj opštine Brod, koji je takođe u međuvremenu uhapšen. Oni su na sudu potvrdili sve navode iz Čerekove optužnice. Iako su Milošević i Šormaz sve priznali i svedočili protiv Čereka, Specijalno tužilaštvo RS nije moglo tek tako da pređe preko nezakonitih radnji koje su počinili u slučaju "Čerek", pa je i protiv njih podiglo optužnicu. Milošević je optužen da je u više navrata, po Čerekovom nalogu, uzeo ukupno 126.000 maraka mita od Velibora i njegovog sina Damira Živkovića, vlasnika firme "2D Živković". Milošević je od ukupno primljene sume dobio 13.500 maraka, dok je ostatak Čerek zadržao za sebe.

Komentari

jery
14.03.2015 - 12:41

Zasto sam bas stavio ovakav naslov.Vrlo jednostavno ,svi dobro znate da ovom Republikom Srpskom vladaju kriminalci a ako bi neki posten covjek pokusao da uradi nesto za dobrobit ovog naroda biva optuzen i sankcionisan.Ja zivim u ovom gradu iz kojeg je i bivsi nacelnik,pa mogu slobodno da kazem da postenijeg i vrednijeg covjeka ovaj grad nece vise nikad imati,nazalost.Sto se tice optuznice to je politicka pozadina i svi smo svjesni toga. Da bi se netko maknuo sa politicke scene moras da mu smjestis nekakvu igru na koju ce on da zaigra na svoju stetu a za dobrobit drugih,a ko je u tome najbolji zna se KRIMINALCI koji su premazani svim mastima .Sto se tice dalje sami znate da ni Petar Djokic nije odlezao svoju kaznu za koju je pravosnazno optuzen i za koju su postojali ocigledni dokazi pa tako mislim da i ova optuznica koja je neutemeljena i nedokazana u zalbenom postupku ce biti odbacena kao neosnovana.Videli ste i sami da je ovo bila doneseno pod pritiskom vladajuce koalicije gdje sudija nije mogao da donese pravednu presudu.

0
0
istina @jery
14.03.2015 - 12:41

Pa ako je pošteno da ti u džepu nađu obilježen novac onda je ovo kraj svijeta.Pa kako tako ppoštenom čovjeku da smjeste dva slučaja Limikom i 2D Živković,i ako ste pratili suđenje kako objašnjavate snimljene razgovore čereka i Miloševića kao montažu vjerovatno.Kaže Boro Čereku pusti Živkoviću pare i sutra isplaćuje a on isplati i to je za Vas namješteno.E svaka čast pošteni građanine Broda.

0
0
slawe @jery
14.03.2015 - 12:41

Jel se ti drogiras? Najposteniji? Jeste tebi, zato sto si imao koristi od njega...ccc

0
0