Lavrov: I Krim je poseban slučaj, ne samo Kosovo

Lavrov: I Krim je poseban slučaj, ne samo Kosovo

14.03.2014.Ažurirano: 14.03.2014.
Rusija ne planira da izvrši invaziju na jugoistočnu Ukrajinu, a Moskva će poštovati rezultat referenduma o statusu Krima koji se održava u nedelju, izjavio je danas u Londonu šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, uz ocenu da ako je Kosovo poseban slučaj, onda i Krim treba da bude poseban slučaj.

"Ruska Federacija neće i ne može da ima bilo kakve planove o invaziji na jugoistočne regione Ukrajine", rekao je Lavrov posle razgovora sa američkim kolegom Džonom Kerijem.

"Kad je reč o referendumu, predsednik Rusije je već izneo naš stav po tom pitanju rekavši da ćemo poštovati odluku naroda na Krimu i da ćemo izneti naš stav kada budemo znali rezultate", rekao je Lavrov, dodavši da su bilo kakve dalje spekulacije besmislene, navodi Itar-Tas s.Odgovarajući na pitanje novinara zbog čega su neke zapadne zemlje priznale pravo Kosovu na samoopredeljenje, a ne žele to da priznaju narodu Krima, Lavrov je odgovorio da su mu zapadni partneri rekli da se u takvim situacijama razmatra "od slučaja do slučaja".

"Ako je Kosovo poseban slučaj, onda je i Krim poseban slučaj, jednako poseban", rekao je on.

Američki nosač ostaje u Crnom moru kao podrška Ukrajini!

Sjedinjene Američke Države (SAD) zadržaće svoj nosač aviona u Sredozemnom moru nekoliko dana duže nego što je planirano, kao deo napora da se osiguraju američki saveznici u Evropi zabrinuti zbog krize u Ukrajini, saopštio je portparol Pentagona, pukovnik Stiven Voren.
Američki nosač ostaje u Crnom moru kao podrška Ukrajini!

Voren je naveo da će američki nosač "Džordž H.V. Buš" i prateći vojni brodovi ostati u regionu "još nekoliko dana da sprovedu dodatnu vežbu i unaprede pomorske sposobnosti".

"To je još nekoliko dana više nego što je prvobitno bilo planirano. Postoje dva razloga. Jedan je da se sprovedu dodatne moguće vežbe, i iskreno, jer mnogo toga što mi radimo tamo, sada, napori su da se osiguraju naši saveznici", rekao je Voren, prenela je agencija Rojters.

Voren nije isključio mogućnost da američki nosač aviona ostane i duže u Sredozemnom moru.

 

 Rusija ukida trgovinu u dolarima kao odgovor na sankcije SAD

Rusija je spremna da uzvrati sa kontra sankcijama prema EU i SAD, ako oni idu napred sa ekonomskim merama protiv Rusije preko napetosti na Krimu, saopštava Ministarstvo finansija RF. 

 "Nadamo se da će biti na meti samo političke sankcije, a ne širok paket koji će uticati na ekonomsku trgovinu ", rekao je zamenik ministra za ekonomski razvoj Aleksej Lihačev.

"Naše sankcije će uslediti, naravno" dodao je on.

Jedan od načina na koje Rusija planira da uvede kao zaštitu od sankcija je povećanje trgovine u drugim valutama, a ne u američkim dolarima.

"Moramo da povećamo obim trgovine u nacionalnim valutama. Zašto bi se u odnosu na Kinu, Indiju, Tursku i druge zemlje, trebalo pregovarati u dolarima? Zašto bismo to uradili? Mi ćemo potpisati ugovore u nacionalnim valutama - ovo se odnosi na energiju, naftu, gas, i sve ostalo", rekao je Aleksej Uljukaev, ministar za ekonomski razvoj.

Duma, ruski parlament, razmatra zakon da se dozvoli zamrzavanje imovine zapadnih kompanija i pojedinaca u Moskvi, nakon sankcija koje bi bile nametnute posle krimskog referenduma 16. marta.

"Krim za najviše godinu dana potpuno ruski!"

Premijer regionalne vlade Krima, Sergej Aksjonov, rekao je danas da će Krimu biti potrebno godinu dana da potpuno pređe u nadležnost Rusije.

Za godinu dana, Krim će moći da u potpunosti koristi beneficije od Rusije, rekao je Aksjonov na konferenciji za novinare.

Aksjonov je ocenio i da će većina Krimljana, na referendumu 16. marta, glasati za pripajanje Rusiji i dodao da vlasti neće proganjati svoje protivnike, preneo je Itar-Tass.

Komentarišući usvajanje zakonodavnog akta o pripajanju Krima Rusiji, Aksjonov je rekao da će on biti odobren sledeće sedmice.

Aksjonov je, takođe, pozvao građane istočne Ukrajine, ruskog govornog područja, da održe sopstveni referendum za prelazak pod vlast Kremlja.

Džemilev: NATO da interveniše na Krimu, kao na Kosovu!

Lider krimskih Tatara Mustafa Džemilev pozvao je NATO da interveniše na Krimu, kao na Kosovu, kako bi se izbegao "masakr".

"Ukoliko druge mere ne uspeju, onda NATO treba da interveniše kao na Kosovu", rekao je Džamilev u telefonskom intervjuu za AFP iz Brisela, gde danas treba da se sastane sa zvaničnicima NATO.

Džamilev je pozvao krimske Tatare da bojkotuju referendum u nedelju o ujedinjenju Krima sa Rusijom.

Rusija ne želi rat oko Ukrajine

Ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin poručio je da Rusija ne želi rat oko krize u Ukrajini.

"Rusija ne želi rat, niti to žele Rusi, a uveren sam ni da Ukrajinci to ne žele", rekao je Čurkin na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN u četvrtak, posvećenoj krizi u Ukrajini, nakon obraćanja premijera prelazne vlade Ukrajine Arsenija Jacenjuka.

Čurkin je kritikovao procenu zapadnih sila o krizi u Ukrajini i situaciji na Krimu i ponovio poziciju Moskve da je ukrajinski predsednik Viktor Janukovič neustavno svrgnut s vlasti.

Čurkin je stao u odbranu referenduma na Krimu, rekavši da proističe iz pravnog vakuma u toj autonomnoj republici, koji je nastao kao rezultat "neustavnog zbacivanja vlade u Kijevu" prošlog meseca.

On je takođe naveo da je na demonstrante i pripadnike snaga reda tokom nereda u Kijevu pucano iz kancelarije takozvanog komandanta Majdana, preneo je Itar- tas.

Ukrajina optužila Rusiju za vojnu agresiju

Predsednik prelazne ukrajinske vlade Arsenij Jacenjuk, optužio je Rusiju za sprovođenje vojne agresije, rekavši da za nju nema nikakvog razloga niti osnova i ocenio je kao neprihvatljivu.

Jacenjuk je u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija u četvrtak rekao i da je uveren da Rusija ne želi rat i i pozvao Moskvu da uzme u obzir volju naroda i vrati se dijalogu s Ukrajinom.

"Ako bismo počeli prave pregovore s Rusijom, verujem da bismo mogli da postanemo bliski partneri", ocenio je Jacenjuk.

On je dodao i da je Ukrajina 1994. odustala od svog, trećeg u svetu, nuklearnog arsenala, u zamenu za svoju nezavisnost i teritorijalni integritet, preneo je AP.

Jacenjuk je rekao i da je neširenje nuklearnog oružja u opasnosti ukoliko njegova zemlja i Rusija ne uspeju da reše krizu.

Jacenjuk je upozorio da, ukloliko Rusija ne pristane na realni dijalog, ta kriza može potkopati globalnu bezbednosti i neširenje nuklearnog oružja.

"Posle ovakvih akcija biće vrlo teško ubediti ikoga na svetu da ne treba imati nuklearno oružje", rekao je on.

Senat SAD o zakonu o pomoći Ukrajini tek krajem marta

Američki Senat neće glasati o nacrtu zakona o pomoći Ukrajini do kraja marta, zbog spora oko odredbe o reformi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Nacrt zakona koji uključuje reforme MMF, garancije o zajmu za Ukrajinu, sankcije protiv Rusa i Ukrajinaca i ekonomsku pomoć vladi u Kijevu, usvojen je u sredu na Komitetu za spoljne poslove Senata, preneo je Rojters.

Zakon međutim nije prošao na Senatu u četvrtak, posle primedbi republikanaca, što znači da bi o njemu moglo da se glasa tek 24. marta, posle pauze u radu Kongresa koja počinje danas.

Očekuje se da će nacrt zakon biti usvojen u Senatu, ali da bi postao zakon mora da prođe u Predstavničkom domu gde dominiraju republikanci i gde se očekuje teška borba, preneo je Rojters.

 

Komentari

Sale
14.03.2015 - 12:41

Džemilev: NATO da interveniše na Krimu, kao na Kosovu!....Ha,ha,to bi im bilo samoubistvo...ni Srbiju nisu mogli da poraze,a kamoli Rusiju....

0
0
Бања Лука
14.03.2015 - 12:41

Ха,ха,ха....чуј Мустафа Џемилев, шта друго од Мустафе и очекивати, него да балије буду против православаца. Али балија, заборавио си да се тебе ништа и непита, а ако мислиш да се тебе пита, стисни гузу па ти интервениши. Цвика гуза и теби и Натоу, и то ребрасту дванеску. Није ти то рбија балијаћу један. Смири буве мало док те Путин није одуво ко лист са гране.

0
0
MILOMIR @Бања Лука
14.03.2015 - 12:41

*ovaj je hodao pored skole glupson nema pojma ni ko je ni sta je nato intervenisali su po cijeloj zemaljskoj kugli i sad je tamo samo krv i mrznja suvisno je zaostalom tataru pricacat jer operisan od NATO INVAZIONISTA,ONI SU KO ZUTI MRAVI GDJE SE UVUKU NE IZLAXE A SAMO SU ZLO**

0
0